Linkovi

Film tjedna: Spider-Man 3


Jedan kostimirani super-junak ovog vikenda je stigao u američka kina u svoju treću avanturu na velikom ekranu, spreman da još jednom obori rekorde zarade i gledanosti u Americi i svijetu. Alan Silverman je razgovarao s glavnim protagonistima i autorom filma "Spider-Man 3".

Majstor paukove mreže vraća se s još više akcije i još više negativaca koje treba poraziti. No, najopasniji neprijatelj možda čuči u njemu samome.

"Spider-Man" je – kao što zasigurno znaju milijuni njegovih ljubitelja – alter ego Petera Parkera koji je, kao stidljiv i nesiguran tinejđer, stekao ogromnu snagu i neslućene sposobnosti nakon što ga je ubo radioaktivnošću mutirani pauk. Jedan od najpopularnijih super-junaka stripova s nama je već više od 40 godina, a, od prvog hit filma 2002, on je i sila i u svijetu filma.

Spidey-jev uspjeh još uvijek iznenađuje njegovog autora, crtača stripova Stana Leeja: "Kada sam pisao njegove avanture, ranih šezdesetih, najviše čemu sam se nadao bilo je da će ljudi kupovati te priče i da ću ja zadržati svoj posao i zaraditi dovoljno za život. U tom biznisu, nitko nikada nije mislio da će ovi likovi jednog dana postati slavni diljem svijeta, da će biti u stripovima i u igranim filmovima. Još uvijek jedva mogu u to povjerovati."

Ovog puta, naš junak se treba pozabaviti 'sandmanom' – čudovištem od pijeska -, 'venomom – reptilskom verzijom samog Spider-Mana -, te sa svojim osvetoljubivim nekad najboljim prijateljem, Harryjem Osbornom, koji preuzima ulogu goblina, zlikovca kakvim je postao njegov otac u prvom filmu o Spider-Manu.

Kao da sve to nije dovoljno posla za jednog super-junaka, Peter je prisiljen boriti se sa svojim unutrašnjim demonima kada jedna mutirajuća hrpa sluzi iz svemira prijeti da će ga pretvoriti iz altruističkog heroja u ubojicu opsjednutog osvetom.

Tobey Maguire vraća se i treći puta kao naslovni junak filma. Ovog puta, kaže, njegove ga avanture odvode na vrlo mračna mjesta. I Kirsten Dunst je ponovno Mary Jane Watson, nadobudna buduća zvijezda Broadwaya koja otkriva da njezinoj dugogodišnjoj ljubavnoj vezi s Peterom Parkerom prijete njegove dvojne ličnosti.

Vjerni povratnik je i redatelj i ko-scenarist Sam Raimi. "Ono što me uvijek najviše zanimalo jest činjenica da Peter nije savršena osoba, da mu ne i de sve pravo i glatko. Djevojke ga ne nalaze posebno privlačnim, stalno je bez novaca, dolazi iz rastavljene obitelji … On je čudak. I odjednom, takav mladac zadobije svu tu moć. Još otkad sam čitao te stripove, mislio sam kako je Peter morao vrlo brzo naučiti kako da odraste i postane odgovorna osoba koji se nosi sa svom tom moći na odgovoran način. Za izmišljeni lik to je fantastična situacija" - kaže Sam Raimi.

Kao dugogodišnji zaljubljenik u Spider-Mana, Raimi vjeruje da put njegovog super-junaka nije samo borba protiv nezamislivih zlikovaca, nego mnogo više: "Više od bilo kojeg drugog junaka, Spider-Man predstavlja Ameriku. Ne govorim o filmu, nego o kvalitetama koje su utjelotvorene u liku. On se preispituje. On radi greške … strašne greške. On čak povrijedi one koje voli, pa ipak, on želi učiniti najbolje; on je moćan i želi činiti dobro, i za to riskira sve; on je ljubazan i častan … kad mu je um ispravan. Ustvari, upravo je taj samo-propitujući lik prošao kroz tu strašnu tamu i pokušava otkriti samoga sebe."

U filmu "Spider-Man 3" pojavljuje se i James Franco kao Harry Osborn, odnosno novi goblin. Thomas Hayden Church je zbunjeni lopov koji postaje 'Sandman', dok Topher Grace glumi Peterovog suparnika koji postaje zlikovac 'Venom'. Bryce Dallas Howard glumi Gwen Stacy, suparnicu na ljubavnom planu liku Mary Jane. Među kameo ulogama, vrijedi bolje pogledati scenu na Times Squareu, u kojoj se pojavljuje tvorac Spider-Mana, Stan Lee. Glazbu za film je skladao Danny Elfman.

XS
SM
MD
LG