Linkovi

Ankete pokazuju da u američkoj predsjedničkoj utrci Hillary Clinton vodi među demokratima a Rudy Giuliani među republikancima


Posljednje ankete javnog mnijenja u Sjedinjenim Državama pokazuju da u američkoj predsjedničkoj utrci vode Hillary Clinton s demokratske strane i Rudy Giuliani s republikanske. Rezultati ove ankete objavljeni su jučer uoči početka debate među republikanskim kandidatima koja je održana u Predsjedničkoj knjižnici Ronalda Reagana u Kaliforniji.

Po njima, bivši newyorški gradonačelnik Giuliani uživa podršku 27 posto republikanaca, dok 19 posto njih podržava senatora Johna McCainea, a osam posto bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya. Kod demokrata Hillary Clinton uživa podršku od 32 posto, u usporedbi sa senatorom Obamom kojeg podržava 18 posto demokrata. Bivši senator John Edwards uživa podršku od 12 posto.

Američka tajna služba počela je pružati zaštitu demokratskom senatoru i predsjedničkom kandidatu Barracku Obami – punih 18 mjeseci prije predsjedničkih izbora. Ministarstvo domovinske sigurnosti priopćilo je da je senator Obama zatražio zaštitu. Kolega iz njegove savezne države Illinois senator Richard Durbin izjavio je kako je dobio informacije koje su ga zabrinule glede Obamine sigurnosti, uključujući i neke rasističke komentare na Internetu.

U normalnim okolnostima Tajna služba ne pruža zaštitu predsjedničkim kandidatima sve do godine u kojoj se izbori održavaju. I newyorška senatorica i predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton nalazi se pod zaštitom Tajne službe, međutim, ona uživa taj status kao bivša prva dama Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG