Linkovi

Tim Kane: Hrvatska bi trebala smanjiti državnu potrošnju i 'osloboditi' gospodarstvo


U Zakladi Heritage u Washingtonu održan je panel posvećen hrvatskim ekonomskim reformama i problemima pravosuđa. Žorž Crmarić je razgovarao s jednim od panelista – dr. Timom Kaneom, direktorom Centra za međunarodnu trgovinu i gospodarstvo pri Zakladi Heritage.

Tim Kane suautor je "Indeks ekonomskih sloboda 2007", studije koja je provedena u 157 zemalja i koja je Hrvatsku svrstala na 109 mjesto u svijetu. Od deset "sloboda" - fiskalne, investicijske, trgovinske i drugih – Hrvatska je u čak šest kategorija svrstana ispod svjetskog prosjeka. Upitali smo Tima Kanea – kako objašnjava takve podatke?

"Prije svega, bio sam iznenađen. Znao sam da je ukupni rezultat ekonomskih sloboda u Hrvatskoj 55 posto, dok je svjetski prosjek 60 posto. Ali se radi o tome da je u čak šest od deset kategorija 'sloboda' Hrvatska ispod prosjeka, dok je, na primjer, Grčka u šest kategorija iznad prosjeka…Hrvatska bi trebala u bar još jednoj ili dvije kategorije biti iznad svjetskog prosjeka kako bi zabilježila nešto brži ekonomski razvoj" - odgovorio je Tim Kane.

"Najgori su rezultati povezani sa zaštitom prava vlasništva. Tu se ne radi samo o zakonskom reguliranju tih prava, nego i o pravosudnom sustavu koji je prespor….Tu je i problem korupcije koja ugrožava ekonomske slobode ….Slijede područja slobode poslovanja i slobode radnih odnosa …" - izjavio je Tim Kane.

Upitan koju od deset ekonomskih sloboda smatra najkritičnijom u Hrvatskoj, Tim Kane je odgovorio: "Državna potrošnja svugdje je problem. U Hrvatskoj ona predstavlja posebni problem s obzirom da državna vlast potroši polovicu bruto društvenog proizvoda zemlje. Moj je prijedlog Hrvatskoj da nastavi vršiti pritisak na državnu potrošnju, ili da bar uspori njen rast, te da se usredotoči na slobodu poslovanja, te uvođenje više slobode u radne odnose i ukidanje nagomilane regulativu".

XS
SM
MD
LG