Linkovi

Zbog sve veće trgovine, kapaciteti najvećih svjetskih luka postaju nedostatni


U Houstonu u Teksasu održava se međunarodna konferencija o stanju svjetskih luka. Oko tisuću sudionika iz pedeset zemalja, i ukupno 400 luka, raspravlja o problemima lučkih vlasti koji su posljedica rasta prekomorske trgovine.

Svjetska trgovina ovisi o tisućama i tisućama brodova koji prevoze robu iz zemlje u zemlju. Izazovi za komercijalne prijevoznike kao i najveće luke ogromni su. O razmjerima preopterećenosti luka svjedoči ovaj podatak: početkom desetljeća Svjetska je banka prognozirala da će između 2000. i 2010. godine svjetska ekonomija narasti za 33 posto, od godišnje vrijednosti od 30 bilijuna dolara na vrijednost od 40 bilijuna dolara. Međutim, globalna je ekonomija već 2004. imala vrijednost od 41 bilijuna dolara.

Eksplozivno brzi rast dovodi do velikog pritiska za lučke vlasti, širom svijeta. Thomas Kornegay, izvršni direktor luke u Houstonu, u Teksasu, kaže da upravo o tome razgovara sa svojim kolegama, na međunarodnoj konferenciji o svjetskim lukama: "Govorimo o ekspanziji trgovine, uspoređujemo međusobne prognoze, kako bi se što bolje sučelili s trendovima u budućnosti. Jer, svi na neki način pogađamo. Svi pokušavamo prognozirati što će se dogoditi."

Thomas Kornegay kaže da je zaštita luka od terorista i raznih kriminalaca skupa, no sigurnost je pojačana bez negativnih posljedica po protok robe. Mnogo je veći izazov nužno proširenje luka – što često koče vladini propisi. "Kolega iz Šangaja mi je rekao da je on u posljednje četiri godine izgradio novih sedam lučkih dokova. Ja sam u sedam godina mogao izgraditi tek dva. To vam sve govori, zar ne?" - kaže Thomas Kornegay.

Međunarodna konferencija predstavnika lučkih vlasti u Houstonu prilika je i za reklamiranje. Najopsežniji propagandni napor je poduzela Južna Koreja, odakle su došli upravitelji čak dvadeset luka. Jin-Sun Shin radi u lučkoj upravi u gradu Pusan. "Želimo promovirati našu luku, kao i sve druge južnokorejske luke. Drago nam je da će se ovaj skup 2011. godine održati upravo u Pusanu" - kaže predstavnica južnokorejskog grada Pusan.

Međunarodni susreti predstavnika lučkih uprava održavaju se od 1955. godine. Houston – po veličini deseta luka svijeta – bio je domaćin ovom skupu i prije trideset godina.

XS
SM
MD
LG