Linkovi

Summit SAD i EU - 'dobar dan' za transatlantske odnose


Predsjednik Bush i čelnici Europske unije kažu da su predani uspješnom okončanju kruga svjetskih trgovinskih pregovora iz Dohe, te najavljuju inicijativu za pospješivanje transatlantske trgovine.

Američki predsjednik je bio domaćin godišnjeg summita o ekonomskim i sigurnosnim pitanjima, održanog jučer u Bijeloj kući. Gospodin Bush se posebno sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čija zemlja trenutno predsjedava Unijom, te sa čelnikom Europske komisije Joseom Barrosom.

Kancelarka Merkel je prokomentirala da je to bio 'dobar dan' za američko-europske odnose. Barroso je rekao da Sjedinjene Države i Europska unija ostaju aktivno angažirani u krugu pregovora iz Dohe, usprkos pokretanja inicijative za pospješivanje transatlantske trgovine smanjivanjem regulatornih prepreka.

Čelnici su također potpisali sporazum o takozvanom 'otvorenom nebu', kojim se uklanjaju dugogodišnja ograničenja na transatlantskim komercijalnim letovima, te se zrakoplovnim kompanijama dozvoljava poletanje iz bilo kojeg grada u Europi u bilo koji grad u Sjedinjenim Državama.

Troje čelnika su naveli da postoje zajednički stavovi oko pitanja klimatskih promjena, ali – rečeno je – sve strane priznaju da trebaju zajedno raditi na rješavanju razlika u pristupu problemu. Predsjednik Bush je odbio obvezati Sjedinjene Države na ograničavanje ispuštanja stakleničkih plinova, rekavši da bi to naškodilo američkom gospodarstvu. Dvadesetsedam zemalja Europske unije složilo se prošli mjesec da smanje ispuštanje stakleničkih plinova za 20 posto do 2020. godine. Znanstvenici kažu da je ispuštanje stakleničkih plinova ključni faktor u klimatskim promjenama odgovornim za globalno zatopljavanje.

XS
SM
MD
LG