Linkovi

Turneja širenja svijesti o globalnom zatopljavanju


Nakon što je bivši američki potpredsjednik Al Gore prošle godine predstavio film "Neugodna istina", globalno zatopljavanje je postalo aktuelna tema u Sjedinjenim Državama. Ko-producentica tog filma, Laurie David, postala je jedan od vodećih aktivista za zaštitu okolišta. Ona i pjevačica Sheryl Crow upravo su završile turneju po Sjedinjenim Državama tijekom koje su upozoravale na opasnost od globalnog zatopljavanja.

Promjena! To je glavna poruka turneje Sheryl Crow i Laurie David po koledžima diljem Sjedinjenih Država. Crow nam kaže da je dogovor o turneji došao iznenada – tijekom ručka na kojem su dvije aktivistice razgovarale o tome kako bi mogle promijeniti situaciju.

"Moj odgovor je bio da uzmemo autobus koji se pokreće biodizelom, a Laurie je imala odličnu ideju da obilazimo koledže zato što su tijekom povijesti, vjerujem, upravo sa sveučilišta došle velike društvene promjene," kaže Sheryl Crow.

Turneja se sastojala od 90-minutnih priredbi koje su bile mješavine ekoloških poruka Laurie David i glazbe Sheryl Crow.

Znanstvenici kažu da je globalno zatopljavanje uzrokovano ispuštanjem ugljičnog dioksida iz automobila, tvornica i elektrana te da bi posljedice mogle biti katastrofalne po planet ukoliko se ne poduzmu određene mjere. Mnogi vjeruju da je problem prevelik da bi se pojedinačnim akcijama nešto promijenilo.

Međutim, Laurie David kaže da smanjivanje ispuštanja ugljičnog dioksida počinje kod kuće uporabom žarulja i električnih aparata koji troše manje struje. Ona dodaje da pojedinci mogu utjecati na promjenu vladine politike. Turneja koju je zajedno sa Sheryl Crow održala u 11 gradova završena je prije nekoliko dana velikim skupom u Washingtonu. No napor za promjene u politici zaštite okoliša nastavljaju se na Internetu, virtualnim maršem na Washington na adresi stopglobalwarming.org.

Sheryl Crow dodaje: "Svi trebaju znati da ovo nije političko pitanje. Ovo je pitanje ljudskih prava i mi tražimo promjene. Do promjena će doći jedino ako postanemo toliko glasni da nas ne mogu zaustaviti."

U virtualnom maršu na Washington do sada je sudjelovalo više od 700 tisuća ljudi. Crow i David obećavaju da će se kampanja nastaviti sve dok broj sudionika ne bude toliki da vladini čelnici uvide kako je došlo vrijeme da se uhvate u koštac s problemom globalnog zatopljenja.

XS
SM
MD
LG