Linkovi

Web stranica tjedna: Planet Quest


Pođimo do web stranice koja pruža uvid u nešto što je nekad izgledalo nemoguće – traganje za planetima koji kruže oko dalekih zvijezda. O do sada otkrivenih više od dvije stotine ekstrasolarnih planeta – kako ih se naziva – i kako astronomi za njima tragaju više se može saznati na stranici PlanetQuest.jpl.nasa.gov.

"Planet Quest je mjesto gdje najširi krug publike može pratiti novosti i otkrića planeta koji kruže oko drugih zvijezda. To je, isto tako, mjesto gdje se može naučiti znanstvena i tehnološka pozadina traganja za planetima. Na koncu, tu se može saznati sve o budućim misijama koje NASA razvija s ciljem mogućeg detektiranja svijetova nalik Zemlji," kaže Randal Jackson, producent web stranica u NASA-inom Jet Propulsion Laboratory, u Kaliforniji, matičnoj kući web stranice Planet Quest.

Znanstvenici koriste nekoliko metoda za detektiranje planeta u udaljenim dijelovima svemira, koristeći teleskope i na Zemlji i u svemirskim letjelicama. Na web stranici Planet Quest, s njezinim multimedijskim prezentacijama, poput trodimenzionalnog Novog atlasa svijeta, sve što zainteresiranom korisniku treba je – kompjuter.

"Svojim mišem možete postati istraživač jednog malog kvadranta naše galaksije, promjera oko tisuću svjetlosnih godina. Ako kliknete na neku određenu zvijezdu, prikaz vas zoomira za bliži pogled na planetni sustav oko te zvijezde; možete, potom, isprintati kartu neba i kasnije pokušati i sami gledajući u nebo locirati tu zvijezdu, bilo dvogledom ili teleskopom, a ponekad ih se vidi i golim okom," kaže Randall Jackson.

Planet Quest je dizajniran za široki profil korisnika, tako da je sve lako razumljivo. No, websajt nudi i zbirku materijala koje mogu koristiti učenici, studenti i njihovi nastavnici.

Prvi planet izvan našeg solarnog sustava otkriven je 1995, a novi se otkrivaju svako malo. Ostanite u toku s nebeskim otkrićima, ili nadoknadite ono što ste propustili saznati ranije, na web stranici PlanetQuest.jpl.nasa.gov.

XS
SM
MD
LG