Linkovi

Festival azijske kulture u Queensu


Festival azijske kulture slavi i ispituje dinamičan, višekulturalni i višejezični azijsko-američki život u Sjedinjenim Državama. A mjesto događanja je etnički najraznolikiji okrug Amerike, newyorški Queens.

Svrha festivala azijske kulture je predstaviti kulturnu raznolikost Azije, Azijata i azijskih Amerikanaca na području umjetnosti. Na nedavnom otvorenju ovog događaja Sal Malaki, tenor losanđeleske opere otpjevao je serenadu publici u noćnoj predstavi na nekoliko jezika: talijanskom, engleskom, čak i na cebuano jeziku, kojim se govori u njegovoj domovini - na Filipinima.

Festival koji traje cijeli tjedan, a održava se drugu godinu za redom, pruža priliku Azijatima i azijskim Amerikancima da na pozornici izraze svoje sličnosti i razlike. Vivian Chu, koja je odrasla u Taiwanu, direktorica je festivala. Događaji festivala, kaže ona, razlikuju se po sadržaju, načinu izvođenja i tehničkom rukovođenju,no svi oni dijele istu umjetničku viziju – razbiti stereotipe i udaljiti se od granica očekivanog. Azijske umjetničke izvedbe, dodaje, nisu niti žene-zmajevi, ni klišeizirane 'pokorne žene', ni kung-fu borci koje često vidimo u filmovima i reklamama. Chiu je za festival odabrala predstave poput suvremenog plesa prošaranog istočnjačkim karakteristikama u izvedbi tajvanske grupe, pa do izvođenja hip-hopa i akustičnog soula azijsko-američke grupe umjetnika.

Kaže kako iza svakog nastupa stoji zajednički rad umjetnika različitog kulturnog podneblja, i različitih društvenih sektora.

Na primjer, u kazališnom komadu kineskog autora Ping Chonga ’Nepoželjni elementi’, stvarni ljudi oslikavaju priče vezane uz svoj kulturni identitet. Tu jedan Korejac priča kako su on i njegov brat, koje je usvojio jedan američki par, kao školarci naišli na nerazumijevanje svojih prijatelja iz susjedstva.

“Moj brat i ja smo jedina djeca u školi i u susjedstvu koja ne pripadaju “bijeloj rasi”. Većina obitelji u našem susjedstvu ima rođake koji su služili u drugom svjetskom ratu, kao i naš otac. Ja bih se svake godine pribojavao godišnjice Pearl Harboura. Jer, tada bi nam se druga djeca podsmjehivala, gađala nas predmetima i nazivala imenima. Činjenica da nismo Japanci, već Korejci, ne znači im ništa.”

Organizatori i sudionici festivala žele da publika doživi upravo taj široki spektar azijske kulture i umjetnosti. Lokacija festivala, Kazalište Queens Theater in the Park, je ključni dio cijelog programa. Raznolik i dinamičan kao i same izvedbe, okrug Queens je dom jednoj od etnički najbogatijih populacija u svijetu. Gotovo polovina ukupnog stanovništva Queensa, koje dostiže broj veći od 2 milijuna, rođena je u stranoj zemlji, a činjenica da se govori oko 138 različitih jezika čini Queens jezički najbogatijim mjestom u Sjedinjenim Državama. Azijska populacija pak čini 19 posto stanovništva.

Izvršni direktor spomenutog kazališta Jeffrey Rosenstock nada se da će festival zbližiti azijsku i neazijsku zajednicu. Ponuda glazbenih brojeva u izvedbi azijskih umjetnika koji su nastupili na Broadwayu zaista je zabavni način gradnje premošćivanja tih razlika.

XS
SM
MD
LG