Linkovi

Europski parlament poručio Hrvatskoj da 'požuri s gospodarskim reformama'


Dnevnik Houston Chronicle piše o poruci Europskog parlamenta Zagrebu, koja glasi: 'Ubrzajte ekonomske reforme'. Europska je unija također ponovila da se datum stupanja u članstvo ne može točno odrediti sve dok Hrvatska ne uđe u finalnu fazu pregovora. Prije članstva za Hrvatsku, Unija mora riješiti vlastite institucionalne probleme, koji priječe primitak novih članica.

Prenoseći vijest agencije Associated Press, dnevnik iz Houstona navodi da je Njemačka – koja predsjedava Unijom – upozorila Zagreb da mora ubrzati, osim gospodarske, i reformu sudstva. Također, potrebni su jači napori u borbi protiv korupcije te rješenje graničnog spora sa Slovenijom.

Dužnosnik Europske komisije Vladimir Špidla primijetio je da u Hrvatskoj 'suđenja traju predugo, da presude nisu uvijek pravilno primijenjene, te da suci trebaju biti neovisniji'.

Europski je parlament također oštro kritizirao ponudu hrvatske vlade da pomogne u financiranju obrane generala kojima se sudi na haaškom Tribunalu. Zagreb je pozvan da poradi na stvaranju pozitivnije percepcije haaškog tribunala u hrvatskoj javnosti.

******

S europske politike idemo u Los Angeles, gdje je počelo suđenje legendarnom rock producentu Philu Spectoru, koji je optužen za ubojstvo.

Tužitelj je jučer u prepunoj sudnici izjavio da je Spector u veljači 2003. ubio glumicu Lanu Clarkson. Glavni svjedok optužbe je bivši vozač Phila Spectora, ali i nekoliko drugih žena koje su imale kratkotrajne – i kako tvrde 'zastrašujuće' – afere sa Spectorom. Nakon što bi se napio, bivši producent Tine Turner i mnogih drugih zvijezda, obično je ženama - koje je prvi put sreo - stavljao revolver u usta, te ih tako prisiljavao da ostanu u njegovu domu.

'Lana Clarkson bila je posljednja u nizu žrtava Phila Spectora' – izjavio je tužitelj, koji tvrdi da Phil Spector vjerojatno nije namjeravao ubiti svoju žrtvu već je tek zastrašiti. No, uslijed pijanstva uzrokovao je njezinu smrt – izrazitim nehatom.

Ukoliko ga porota proglasi krivim, Phil Spector bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu od najmanje 15 godina, pa sve do kazne doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG