Linkovi

Film tjedna: 'Fracture'


Bogati poslovni čovjek ubije svoju nevjernu suprugu. Slučaj dolazi u ruke previše samouvjerenog tužitelja koji se, neočekivano, zatekne kao pijun u smrtonosnoj igri manipulacija i zavaravanja. Oskarovac Anthony Hopkins i Ryan Gosling - nedavno nominiran za oskara - tumače glavne uloge u novom psihološkom trileru "Fracture".

Policija stiže u palaču ekscentričnog milijunaša Teda Crawforda i zatekne ga s pištoljem u ruci, dok njegova prelijepa mlada supruga leži mrtva na sjajnom, uglačanom mramornom podu ulaznog hodnika. Dokazi izgledaju jasni, njegovo priznanje je potpuno i okružnom tužitelju Willyju Meachumu to izgleda kao još jedna lagana pobjeda u sudnici, kao još jedna pozitivna brojka u njegovoj impresivnoj 97-postotnoj stopi osuda. Međutim, za kratko Meachum otkriva kako je neoprostivo teška greška potcijeniti svog protivnika ... posebice kad je on netko tako lukav kao Crawford.

Što dublje ulazi u slučaj, to više Meachumu postaje jasno da je ubojica - usprkos vlastitog priznanja - satkao vrlo složenu potku kako bi nadmudrio pravosudni sustav. Anthonyju Hopkinsu nije ništa novo portretiranje dijaboličnih ubojica na velikom ekranu: za početak, tu je njegov Hanibal Lecter u "Tišini jaganjaca" i dva daljnja nastavka tog filma. Struktura scenarija za film "Fracture" posebno mu se dopala.

"On je čudan ... čudno je ubiti ženu zato što te vara. Mogao se razvesti, mnogi to naprave. Ali, ubiti ju, to je čudno. Mislim da on izvodi to ubojstvo kao svojevrsnu mentalnu vježbu da vidi može li izvesti savršen zločin. Pretpostavljam da ima ljudi koji su učinili takve stvari. Ima ih u književnosti: uz nemotivirano ubojstvo u 'Zločinu i kazni', Dostojevskog, tu je i Shakespeareov Jago koji zlikovački razara ljudske živote i na kraju samo kaže: 'Radim to samo zato što mogu.' Mislim da je takav i Crawford: vrlo pametan, ali to je pamet, inteligencija, nekoga tko je teško poremećen," kaže Hopkins.

Ryan Gosling glumi tužitelja Willyja Meachuma. Kaže da mu je ta uloga bila potpuno drugačija od bilo koje ranije, čitava pogonjena zapletom i preokretima u radnji. No, dodaje, nije mu bila posebno teška jer se samo prilagodio onome što je njegov lik ionako trebao biti tijekom čitavog filma - manje više konfuzan i zbunjen. Sa samo 26 godina i još svježom nominacijom za oskara u prošlogodišnjem filmu "Half Nelson", ovaj kanadski glumac doživio je filmsko nadmudrivanje s Anthonyjem Hopkinsom kao ostvarenje svog sna.

"U ovoj fazi i života i karijere, za mene je ogromna prilika raditi s Anthonyjem Hopkinsom. On je moj uzor. On je majstor zanata i već i samo gledanje majstora pravo je učenje i pravi užitak. Težak dio toga bila je činjenica da sam se morao namučiti i zaista odglumiti da ne uživam u njegovoj interpretaciji, da nisam presretan što s njim dijelim scenu i da ga ne gledam s potpunim divljenjem. To je bilo moje najteže glumačko ostvarenje," kaže Gosling.

Film "Fracture" režirao je Gregory Hoblit, kome je raniji redateljski rad na televizijskim serijama "Zakon u Los Angelesu" i "Njujorški plavci" pružio i više nego dovoljno iskustva u žanru sudske drame. "Ovo je zabavan film. Ne smatram ga važnim filmom, nego mislim da je pametno postavljen i intelektualno dovoljno izazovan zabavan film. Nešto poput čitanja dobrog krimića na odmoru ... Na svaki način, ne smije ga se uzeti previše ozbiljno," kaže Hoblit.

Scenarij za film "Fracture" napisali su Daniel Pyne i Glenn Gers. Glumačka postava uključuje i Rosamund Pike, Davida Strathairna i Embeth Davidtz. Snimanje je izvedeno na lokacijama u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG