Linkovi

Kod masovnih ubojica glavni motiv napada je osveta


Protekli je tjedan bio u sjeni masakra na kampusu sveučilišta Virginija Tech. Policija polako prikuplja podatke o Cho Seung-huiju, koji je – kako se tvrdi – odgovoran za ubojstvo 32 osobe, najgori događaj ovakve vrste u američkoj povijesti. Stručnjaci smatraju da je ovaj student – po nekim svojim osobnim karakteristikama - u izvjesnoj mjeri nalikovao masovnim ubojicama iz prošlosti.

Kolege Cho Seung-huija opisuju kao 'stalno namrštenog osamljenika'. Profesorima je upala u oko ne samo njegova izrazita povučenost već i opisi ekstremnog nasilja u njegovim pismenim radovima. Lucinda Roy, profesorica kreativnog pisanja na sveučilištu Virginia Tech, odlučila je na samo podučavati Choa, jer - kako kaže - njegova je nazočnost uznemirivala druge studente. Profesorica Roy nagovarala je Choa da potraži pomoć psihijatra – no bez uspjeha.

"Vrlo me je brinula ekstremna srdžba kojom su odisali njegovi tekstovi. Željela sam razgovarati, kako bi ustanovila što se s njim događa."

Javnost je prije nekoliko dana imala prilike čuti i samog Choa, putem video snimke koje je on između dva napada na studente i profesore svog sveučilišta uputio televizijskoj mreži NBC.

"Imali ste sto milijardi načina da spriječite ovo što se danas dogodilo. No, vi ste odlučili da treba proliti moju krv. Natjerali ste me u ugao, ostavili me samo s jednom opcijom. Odluka je bila vaša. Sada su vam ruke okrvavljene i nikad ih nećete isprati."

Uperenih revolvera prema kameri, Cho Seung-hui posebno napada 'žene' i 'bogataše'.

'Koža vam se ježi. Vrlo zastrašujuće' – ovim je riječima Choovu 'poruku javnosti' prokomentirala Pamela Blake, neurolog iz Houstona, stručnjakinja za masovne ubojice. No, policija na sveučilištu Virginia Tech samo je nakratko, jednom, razgovarala sa ovim studentom korejskog podrijetla. Wendell Flinchum, šef policije na ovom sveučilištu kaže:

"Njegovi pismeni radovi nisu sadržavali konkretne prijetnje ili aluzije na buduću kriminalnu aktivnost."

No, 2005. Cho Seung Hui nakratko je ispitivan zbog kontinuiranog praćenje dvije studentice, koje su one smatrale dodijavanjem. Upućen je i na psihijatarski pregled u sveučilišnu polikliniku, s koje je ubrzo pušten kući.

Jack Levin, profesor kriminologije na sveučilištu Northwestern, proučava osobne karakteristike masovnih ubojica 25 godina. On kaže da je 'u gotovo svakom slučaju, glavni motiv – osveta'.

"Postoje ljudi koji misle da su svi protiv njih – recimo svi studenti na jednom kampusu, ili članovi obitelji, ili kolege na poslu... Za svoje probleme ne krive nikad sebe, već se žele osvetiti onima koje smatraju odgovornima za svoje nedaće. Osvetu postižu kroz cijev strojnice."

Jack Levin primjećuje da je u slučaju Cho Seung-huija bilo dosta toga što je upućivalo na zabrinutost. Određene stvari u ponašanju ovog mladića poznate su onima koji analiziraju slučajeve masovnih ubojstava – kaže ovaj američki kriminolog.

"Ovaj mladić podsjeća me na masovne ubojice koje sam proučavao. Motiv mu je bila osveta, a žrtve kolege na njegovom kampusu. Patio je od depresije. Za svoje je probleme krivio druge, a ne sebe. Bio je samotnjak, emocionalno izolirani pojedinac koji u krizi ne zna što drugo učiniti nego se okrenuti agresiji."

Sociologinja sa sveučilišta Princeton Katherine Newman, autorica studije o nasilju u školama, ne slaže se s uobičajenom karakterizacijom masovnih ubojica kao 'usamljenika'.

"Mediji o njima govore na taj način, no istraživanja pokazuju da, u većini slučajeva, to nije točno. Jer riječ je o osobama koje žele biti dio neke veće grupe, pokušavaju joj se približiti, pridružiti, ali ih ona odbija. Taj osjećaj odbačenosti dio je njihove svakodnevice."

Stručnjaci se slažu da je prevencija ovakvih tragičnih incidenata vrlo teška. Jack Levin, kriminolog sa sveučilišta Northwestern, zalaže se za ranu intervenciju u slučajevima izrazite depresije i emocionalnih problema kod mladih ljudi.

"Znaci upozorenja trebali bi biti depresija i socijalna izolacija, izrazite frustracije i srdžba. Treba reagirati prije no što netko ubije 32 osobe, kao sada na Virginia Techu. Ako se preventivno postupa, pomoći će se velikom broju mladih ljudi, a možda će se spriječiti i dva-tri potencijalne ubojice."

Jack Levin i drugi stručnjaci povlače očitu paralelu s krvoprolićem u srednjoj školi Columbine, u Koloradu, 1999. godine, kada je poginulo 12 učenika i jedan nastavnik.

XS
SM
MD
LG