Linkovi

Tko je veći domoljub - Nicholas Sarkozy ili Segolene Royal?


U Francuskoj je danas posljednji dan predsjedničke kampanje uoči izbora u nedjelju. Najnovije ankete pokazuju da će konzervativni kandidat i bivši ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy pobijediti u drugom krugu izbora socijalističku kandidatkinju Segolene Royal. Drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj trebao bi se održati 6. svibnja, a gospodin Sarkozy će – ispune li se predviđanja spomenute ankete – u njemu osvojiti 53 posto glasova.

U izbornoj kampanji u Francuskoj – pred prvi krug glasanja u nedjelju – u središtu pozornosti su pitanja imigracije i nacionalnog identiteta. Debatu je pokrenula najava konzervativnog predsjedničkog kandidata Nicholasa Sarkozyja da će, ako bude izabran, osnovati posebno ministarstvo useljeništva i nacionalnog identiteta. Kako iz Pariza javlja Anita Elash, kandidatkinja socijalista Segolene Royal nije željela zaostati u domoljublju te je počela govoriti o 'promicanju nacionalnog ponosa'.

Francuskim predsjedničkim kandidatima je dugo trebalo da pronađu temu koja će istinski zaintrigirati glasače. To je konačno pošlo za rukom Nicholasu Sarkozyju, sadašnjem ministru unutrašnjih poslova i kandidatu umjereno desne stranke predsjednika Jacquesa Chiraca: predložio je osnivanje ministarstva useljeništva koje bi se – među ostalim - bavilo i pitanjem nacionalnog identiteta.

Jedna anketa pokazala je da se s idejom slaže oko 55 posto javnosti, no neki su novinski komentatori kritizirali povezivanje imigracije i identiteta. Kritičari kažu da ih to podsjeća na politiku francuske marionetske pro-nacističke vlade za vrijeme drugog svjetskog rata.

Nicholas Sarkozy, i sam potomak useljenika, kaže da jedino želi da useljenici nauče francuski jezik te da usvoje neke temeljne vrijednosti društva u koje su došli, primjerice ustavnu podjelu između crkve i države. "Kako možemo reći da dobrodošlicom očekujemo nove useljenike, ako im ne pomažemo da se uklope u naše društvo' – upitao se na nedavnom skupu Sarkozy, te dodao da je za uspješnu integraciju vrlo dobro ako se zna 'tko smo i što smo'.

Sarkozyjev glavni konkurent na izborima za predsjednika je Segolene Royal iz Socijalističke stranke. Ona je prijedlog o osnivanju ministarstva useljeništva i nacionalnog identiteta nazvala 'grotesknim'. No, Segolene Royal je ponudila i neke vlastite ideje o domoljublju – rekla je recimo da bi željela da svaka obitelj posjeduje državnu zastavu, kako bi je izvjesila povodom državnih blagdana. Svaki bi Francuz također trebao znati riječi nacionalne himne, Marseljeze – smatra Segolene Royal.

Raspru o identitetu i domoljublju s posebnim zadovoljstvom prati Jean Marie Le Pen, kandidat ekstremne desnice. "Na prošlim izborima, napadali su me zato što sam govorio o ovim problemima. Sada o njima govore svi' – kaže Le Pen.

Vincent Michelot sa Instituta političkih znanosti u Lyonu smatra da je debata o nacionalnom identitetu odraz činjenice da su Francuzi nezadovoljni s ekonomskom situacijom u zemlji te položajem njihove zemlje u Europi. Uz to boje se za sudbinu obrazovnog i mirovinskog sustava. "Nalazimo se usred krize samih temelja nacionalnog sporazuma, na kojem počiva država. To utječe i na problematiku nacionalnog identiteta. Kada je sistem u krizi, mi uvijek tražimo žrtvenog jarca. Sada su to imigranti" - tvrdi Vincent Michelot.

Većina useljenika u Francusku arapskog je podrijetla. U jesen 2005. problem njihove integracije posebno je došao do izražaja, tijekom pobune mladeži arapskog podrijetla u useljeničkim predgrađima velikih francuskih gradova. Od kada je Nicholas Sarkozy postao ministar unutrašnjih poslova, od novih se useljenika traži da se obvežu da će naučiti francuski jezik. Vlada također poduzima posebne napore da useljenika integrira na nacionalnom tržištu rada.

Međutim, Vincent Michelot smatra da bi predloženo Ministarstvo useljeništva predstavljalo 'opasan simbol': "Što je nacionalni identitet ne bi trebala određivati vlada, a niti povjesničari. Nitko nema monopol nad tim pitanjem. Osnivanjem posebnog ministarstva za ovu problematiku ušli bismo na vrlo sklizav teren. Uskoro bi se možda raspravljalo o tome 'što je francusko, a što nije' – a to je vrlo opasno."

Francuske analitičare brine činjenica da je pitanje nacionalnog identiteta postalo toliko značajno u predsjedničkoj kampanji. Kažu da ova činjenica pokazuje da su francuskoj javnosti neke ideje ekstremnog desničara Le Pena postale prihvatljivije.

XS
SM
MD
LG