Linkovi

Američka sveučilišta evaluiraju planove za slučaj izvanrednih situacija


U svjetlu masakra na sveučilištu Virginia Tech, guverner Virginie, Tom Kaine, formirao je neovisni panel stručnjaka koji bi trebali evaluirati reakciju organa sigurnosti tijekom ubilačkog pohoda. Guverner je izvjestio da je formiranje takvog panela zatražio predsjednik sveučilišta. U međuvremenu, stručnjaci za sigurnost u studentskim kampusima širom Sjedinjenih Država izražavaju zanimanje za zaključke tog panela.

Kao i većina koledža i fakulteta u Sjedinjenim Državama, sveučilište savezne države Arizone ima vlastitu policiju te surađuje s policijskim organima u obližnjim mjestima. Glasnogovornica odjela za sigurnost na sveučilištu Arizona State, Leah Hardesty, kaže da su studenti u kampusu sigurni.

"Na našem sveučilištu policajci su u potpunosti obučeni kako bi reagirali na svaku izvanrednu situaciju neovisno radi li se o prirodnoj nepogodi, zaraznoj bolesti ili nasilnom zločinu. Za svaku situaciju imamo odgovarajući plan i procedure."

Hardesty kaže da pripadnici sveučilišne policije upoznaju studente sa sigurnosnim procedurama te dodaje da u zgradama kampusa postoje fizičke sigurnosne mjere. Uključenost studenata važan je element sigurnosti na sveučilištu, tvrdi Jason Whitney koji radi na sigurnosti sveučilišta Wisconsina.

"Od prvog dana kada dođu na kampus oni prolaze kroz obuku. Policajci im objašnjavaju sigurnosne mjere i njihovu ulogu u zajednici. U ovom životnom razdoblju oni postaju odgovorni za sebe i trebaju biti odgovorni za svoju zajednicu."

Whitney priznaje da je sprječavanje incidenta poput onog na sveučilištu Virginia Tech teško, ako ne i nemoguće. Dužnosnici zaduženi za sigurnost slažu se da bi trebalo imati plan za takvu situaciju i izvući pouke iz drugih incidenata. Na sveučilištu Arizona State Leah Hardesty kaže da će odjel za sigurnost preispitati svoj plan nakon što bude podneseno izvješće panela o masakru na sveučilištu Virgina Tech. Potom će biti odlučeno treba li napraviti preinake ili ne.

Zastupnici u nekoliko saveznih država objavili su planove o osnivanju sličnih panela kako bi razmotrili postojeće sigurnosne mjere na sveučilišnim kampusima. Aktivisti za veću sigurnost predlažu unapređivanje sustava uzbunjivanja, od oglašavanja putem razglasa, upućivanja masovnih e-mail upozorenja pa do slanja tekst poruka na mobitele studenata.

XS
SM
MD
LG