Linkovi

FBI upozorava na sve više prijevara međunarodnog karaktera


Američki savezni istražni ured, FBI, izvijestio je da su tzv. "uredska" kaznena djela, zatim kaznena djela u kibernetskom prostoru i burzovne prijevare sve više međunarodnog karaktera. Kako bi istražili ovakva kaznena djela, dužnosnici FBI-a svoje akcije pokušavaju koordinirati sa stranim vladama i stranim agencijama za održavanje reda i zakona.

Savezni istražni ured tvrdi da su sve manje trgovinske zapreke, globalna priroda bankovnog poslovanja i Internet glavni razlozi zašto su kaznena djela u ovom segmentu sve više međunarodne prirode. U FBI-u kažu da je međunarodna suradnja ključna za razne istrage: od terorističkog korištenja Interneta do prijevara u podizanju stambenih kredita. Agentica Teresa Carlson navodi da kaznena djela u virtualnom prostoru ne poznaju granice.

"Oslanjamo se na naše partnere u inozemstvu. Naše osoblje raspoređeno je u 59 država odakle pokrivaju više od 200 zemalja te nam pomažu u istragama u inozemstvu."

Pravni atašei američkih veleposlanstava zaslužni su i za uspostavljanje izravnih veza sa stranim organima reda i zakona te pomažu u putovanjima FBI-ovog osoblja u područja koja pokrivaju. Agent Ben Berry kaže da se bilježi povećanje prijevara na međunarodnoj razini.

"Kad sam se priključio FBI-u nije se svaki dan putovalo iz New Yorka u Los Angeles. Danas, međutim, putovanja iz New Yorka na drugi kraj svijeta postala su uobičajena stvar."

Berry ističe da je suradnja sa stranim zemljama učinkovita. Odnosi su se popravili naročito sa zemljama Istočne Europe, Rusijom, Ukrajinom i područjem Zapadne Afrike. On dodaje da Internet predstavlja veliki problem jer omogućava da se kazneno djelo počini trenutno, a da razlike u vremenu daju počinitelju prednost pred organima reda i zakona.

"Priroda bankarstva je takva da se novac može trenutno transferirati. Vremenska razlika nam nekad otežava da taj novac povratimo ukoliko smo to uopće u mogućnosti."

Agenti FBI-a kažu da će nastaviti suradnju s partnerima u inozemstvu te da će to omogućiti bržu razmjenu informacija. No oni dodaju i da građani moraju biti oprezni i da pristupaju sa zdravim razumom kad daju svoje osobne informacije. Ako nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, onda se vjerojatno radi o prijevari.

XS
SM
MD
LG