Linkovi

Za one koje zanimaju priroda i društvo - web stranica muzeja Sveučilišta Pennsyvanije


U muzeju Sveučilišta Pennsylvanije možete se vratiti u doba starog Babylona, Polineziju 19. stoljeća ili pak istraživati život u prašumama Amazone i stepama Mongolije.

"Websajt Sveučilišta Pennsylvanije prirodan je izdanak naše misije. Prva misija su arheološka i antropološka istraživanja diljem svijeta. Druga su naše zbirke koje broje više od milijun predmeta prikupljenih tijekom više od 120 godina našeg muzeja. A treća je javno obrazovanje," kaže Jerry Sabloff, privremeni direktor Muzeja arheologije i antropologije koji djeluje u sklopu Sveučilišta Pennsylvanije.

Adresa ovog virtuelnog muzeja je: www.museum.upenn.edu. Na Internet stranicama muzeja nalazi se više desetaka elektronskih izložaba priređenih uglavnom na stvarnim izložbama upriličenima u muzeju. Na tim stranicama možete proučavati kulturu i ekonomiju Sierra Leonea 1930-tih godina ili pronaći recepte jela koja su služena na gozbi povodom pogreba kralja Mide. Možete više doznati o životu u antičkoj Grčkoj i vidjeti kako su se pripremali sportaši tog doba.

"Imamo izložbu kojom se obrađuju olimpijade u antička vremena, različite priče iz tog doba te ilustracije," kaže Sabloff.

Možete također čitati kako su arheolozi na terenu proučavali tisuće godina trgovine i života u području Crnog mora. Tu je i izložba o gotovo 3000 godina dugoj praksi bušenja tijela, tetoviranja i drugih sličnih aktivnosti na ljudskim tijelima.

Jerry Sabloff ističe da se ovaj muzej usmjerava na više dimenzija, a ne samo na ljepotu predmeta u čijem je posjedu: "Veći dio naših kolekcija proizlazi iz naših vlastitih istraživanja što znači da ima kontekst. Mi te predmete ne smatramo samo umjetničkim djelima već pokušavamo otići i dalje i doznati više o ljudima koji su te predmete proizveli i upotrebljavali. Vjerujem da putem Internet sajta ujedinjujemo sve naše kolekcije."

Da biste uživali na Internet stranicama muzeja ne trebate biti arheolog ili antropolog već samo radoznali glede drugih kultura. Adresa je www.museum.upenn.edu.

XS
SM
MD
LG