Linkovi

Počelo godišnje zasjedanje Svjetske banke i MMF-a


U uvjetima neznatno sporijeg globalnog gospodarskog rasta nego prije godinu dana, u sjedištu Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke tri dana će ministri financija, guverneri narodnih banaka i međunarodni financijski stručnjaci iz 185 zemalja dogovarati mjere usmjerene ka rješavanju problema siromaštva i poticanja ekonomskog razvoja.

Izaslanstvo hrvatskog Ministarstva financija predvodi ministar Ivan Šuker, a na čelu izaslanstva Hrvatske narodne banke nalazi se guverner Željko Rohatinski.

Uoči otvaranja današnjeg zasjedanja Međunarodni monetarni fond je priopćio da se u ovoj godini očekuje «robusno» gospodarstvo u svijetu, iako bi ekonomski najjača zemlja – Sjedinjene Države – u 2007.(oj) mogle zabilježiti najsporiji ekonomski rast u zadnjih pet godina. Globalni rast se procjenjuje na 4.9 posto, a u Sjedinjenim Državama 2.2 posto. Daljnje jačanje gospodarskog rasta MMF prognozira se u Britaniji i Europi, a najveći stupanj rasta – iako nešto blaži nego ranije – i dalje će se nastaviti u Rusiji, Indiji i Kini.

Svjetska banka će ovaj vikend iskoristiti, uz ostalo, za razgovore o načinima ublažavanja siromaštva u svijetu. Predsjednik Banke Paul Wolfowitz kritizirao je razvijene zemlje, uključujući i Sjedinjene Države zbog smanjenja pomoći siromašnima za pet posto. "Sada postaje zbilja upitno hoće li biti ostvarena obećanja dana na summitu u Glen Eaglu o udvostručenju pomoći Africi do 2010.godine".

Gospodin Wolfowitz tijekom zasjedanja odgovara i na neugodna pitanja novinara koja se tiču jednog privatno-poslovnog propusta zbog kojeg se javno ispričao. Saznalo se, naime, da je preporučio povišicu plaće – znatno veću od dopuštene pravilnikom - sada već bivšoj uposlenici banke s kojom je u romantičnoj vezi. Njegova djevojka, Shaha Riza, dobila je posao izvan banke, u američkom Državnom tajništvu. Udruga uposlenika Svjetske banke pozvala je na njegovu ostavku dok je Bijela kuća poručila da ima puno povjerenje u Wolfowitza.

XS
SM
MD
LG