Linkovi

Stručnjaci identificirali gene koji pridonose metastaziranju raka dojke


Većina smrtnih slučajeva od raka uzrokovana je time što se stanice tumora šire na druge organe. Taj proces naziva se metastaziranje. Rak dojke uglavnom se širi na pluća, jetru i kosti, kao što je slučaj sa suprugom predsjedničkog kandidata Demokratske stanke, senatora Johna Edwardsa. Novo istraživanje provedeno na laboratorijskim miševima pokazuje da metastaziranje raka pluća zavisi o abnormalnoj aktivaciji četiri gena koji rade u skladu.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Nature pokazuju da se pojedinačnim gašenjem ovih gena može usporiti rast i širenje raka pluća, a ako se djeluje istodobno na sva četiri spomenuta gena onda se proces može gotovo u potpunosti zaustaviti. Geni koji pridonose metastaziranju tumora bili su poznati od ranije. Jedan je važan za rast nekoliko različitih vrsta raka. Druga dva gena pridonose rastu krvnih žila kojima se tumor hrani, a četvrti se i ranije dovodio u vezu s poticanjem metastaziranja.

Liječnici kažu da je obećavajuće to što su u pokusu na laboratorijskim miševima korištene već postojeće terapije čija je sigurnost potvrđena. Sada valja utvrditi hoće li isti lijekovi koji su uporabljeni tijekom istraživanja polučiti identičan rezultat i na ljudima.

XS
SM
MD
LG