Linkovi

Boeing zaprimio 500-tu narudžbu za novi model 787


Nakon godina zaostajanja za europskim suparnikom Airbusom, Boeing je objavio da bi 2007. godina mogla biti vrlo dobra za američkog proizvođača zrakoplova. Kompanija sa sjedištem u Chicagu objavila je da je u prva tri mjeseca ove godine isporučila više od stotinu putničkih zrakoplova, a ovog tjedna proslavljene su i nove narudžbe za model 787 čija je glavna odlika smanjena potrošnja goriva.

Tisuće uposlenika Boeinga okupile su se u hangaru u mjestu Everett u saveznoj državi Washington kako bi čuli veliku vijest: kompanija je zaprimila rekordnu 500-tu narudžbu zrakoplova koji još nije niti proizveden.

"To je apsolutno nezabilježeno do sada. Ovo se nikada nije dogodilo u sektoru putničkog zrakoplovstva."

Mike Bair je glavni direktor programa Boeing 787 Dreamliner. On kaže da je zanimanje za novi zrakoplov ogromno. Brian King iz Boeinga pojašnjava da je zrakoplov zanimljiv kupcima koji su zainteresirani za smanjenje potrošnje goriva jer lakši zrakoplovi imaju i 20 posto manju potrošnju od drugih zrakoplova iste veličine.

"Naši kupci žele smanjiti troškove, dobiti učinkovitiji zrakoplov u smislu potrošnje goriva, a ovim modelom mi im to i omogućavamo."

No uspjeh s narudžbama donosi nove izazove Boeingu koji sada razmatra načine ubrzavanja proizvodnje. Prvi zrakoplovi navedenog tipa bit će proizvedeni u lipnju.

"Proizvodit ćemo ovaj zrakoplov slijedećih 20 ili 30 godina. Sigurno ćemo dobivati nove narudžbe."

To je dobra vijest za radnike poput Rogera Cooka. Svi zrakoplovi tipa 787 koji budu proizvedeni do 2012. godine već su kupljeni, a to znači osiguravanje radnog mjesta za brojne radnike. U prvom tromjesečju ove godine Boeing je zaprimio narudžbe za 106 putničkih zrakoplova što je rekord u posljednjih pet godina. Ove informacije objavljene su u vrijeme kad suparnički Airbus predstavlja svoj divovski zrakoplov A380 nakon skupog odgađanja početka serijske proizvodnje.

XS
SM
MD
LG