Linkovi

Kurt Vonnegut (1922-2007)


Američki romanopisac Kurt Vonnegut umro je u jučer u dobi od osamdeset četiri godine u svom domu u New Yorku. Kraći osvrt na život i djelo ovog pisca pripremio je Chris Martin.

Tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća Kurt Vonnegut se pojavio kao jedan od najutjecajnijih i najprovokativnijih američkih pisaca. Njegova djela predstavljala su svojevrsni kontinuirani protest protiv onoga što je on promatrao kao užase dvadesetog stoljeća. Pisao je o beskrajnim nizovima razarajućih ratova, uništavanju čovjekova okoliša i dehumaniziranju pojedinca u društvu kojim dominira znanost i tehnologija. Teme o kojima Vonnegut piše nisu ni u kojem smislu nove u književnosti, međutim, način na koji je izražavao svoj prosvjed učinio je njegova djela upečatljivim i popularnim. Sastojci njegovih satira kombinacija su fantazija, znanstvene fantastike, crnog humora i pukog osjećaja apsurda.

Rođen je u Indianapolisu 1922. godine. Kao američki vojnik u Drugom svjetskom ratu bio je zarobljen i odveden u ratno zarobljeništvo u Dresden. To iskustvo poslužilo mu je kao materijal za jedan od njegovih najpoznatijih romana Klaonica pet, koji je objavljen kasnije u njegovoj karijeri, 1969. godine, u jeku rata u Vijetnamu. Prvi roman Mehanički pijanino objavio je 1950. Među njegovim drugim djelima nalaze se romani Kolijevka za mačku, Zatvorska ptičica, Modrobradi i Doručak šampiona po kojem je snimljen i film s Bruceom Willisom i Nickom Nolteom. Slijedi kratki ulomak iz tog romana.

Ovo je priča o susretu dvojice usamljenih, mršavih i prilično starih bijelaca na jednom planetu koji je brzo umirao. Jedan od njih bio je pisac znanstvene fantastike Kilgore Trout. U to je vrijeme bio nitko i ništa, te je pretpostavljao kako je njegov život gotov. Nije bio u pravu. Kao posljedica tog susreta postao je jedan od najvoljenijih i najštovanijih ljudskih bića u povijesti. Muškarac s kojim se susreo bio je trgovac automobila marke Pontiac Dwayne Hoover. Dwayne Hoover bio je na rubu ludila.

I u ovom, kao i u drugim Vonnegutovim romanima, junaci nisu neki izuzetni likovi. Na neki način, moglo bi se reći, autor svoju popularnost i duguje korištenju "običnih ljudi" čije nezadovoljstvo dovodi do njihove uzajamne suradnje na ispravljanju "krivih Drina" u društvu. Kurt Vonnegut postao je svojevrsni junak svoje kulture upravo zato jer je slavio ljudske slabosti, nešto što svi lako možemo razumjeti. Skoro svi romani Kurta Vonneguta, koji je umro jučer u dobi od 84 godine u New Yorku, prevedeni su na hrvatski.

XS
SM
MD
LG