Linkovi

Skuplje novačenje američkih vojnika


Christian Science Monitor piše da je i novačenje mladih vojnika postalo znatno skuplje. U proteklih 20 godina, od 1985. do 2005. godine, troškovi novačenja su se više nego udvostručili, sa sedam tisuća dolara na 16 tisuća dolara po novaku. Dobra situacija na američkom tržištu rada pridonijela je tome da mladi imaju na raspolaganju dodatne opcije.

Kako bi ih se dodatno motiviralo za ulazak u oružane snage vojska im je bila prisiljena ponuditi veće bonuse koji su se udvostručili s 20 tisuća na 40 tisuća dolara. Vojska čak plaća do dvije tisuće dolara civilima koji nagovore nekoga da se uključi u oružane snage. Medijska promidžba službe u vojsci također više košta. 2001. godine u tu je svrhu potrošeno 140 milijuna, a 2005. godine 216 milijuna dolara, piše Christian Science Monitor.

Kad smo kod brojki recimo da New York Times javlja da je najveća američka financijska organizacija Citigroup objavila da zatvara 17 tisuća radnih mjesta, a devet i pol tisuća preselit će ili u inozemstvo ili u manje američke gradove gdje su troškovi radne snage manji. Citigroup inače upošljava 327 tisuća djelatnika.

Svrha smanjenja radne snage za osam posto jest rezanje troškova i učinkovitije poslovanje. Analitičari procjenjuju da bi ovom reformom Citigroup mogao godišnje uštedjeti najmanje dvije milijarde dolara

XS
SM
MD
LG