Linkovi

Pentagon produžio službu vojnicima u Iraku i Afganistanu


Američko ministarstvo obrane objavilo je da se vojnicima koji su trenutno u Iraku, Afganistanu i drugim dijelovima Srednjeg istoka njihove službe na terenu produžuju s 12 na 15 mjeseci. Takve produžene misije primjenjivat će se i na vojnike koji budu upućivani u regiju u budućnosti. Na ovaj način američkim oružanim snagama želi se omogućiti da zadrže povećani broj vojnika u Iraku čije je razmještanje predsjednik Bush naredio u siječnju.

Ministar obrane Robert Gates izrazio je nadu da se radi o privremenoj mjeri, ali nije bio u mogućnosti reći koliko dugo će ostati na snazi. Kako je rekao, američka vojska sada će biti u prilici zadržati nova pojačanja u Iraku najmanje godinu dana, ali je naglasio da odluka o ostanku dodatnih snaga na taj rok nije donesena.

"Stvaramo mogućnost zadržavanja snaga. Hoće li one biti potrebne u potpunosti ovisi o uvjetima na terenu."

Ministar obrane i načelnik Združenog stožera, general Peter Pace, priznali su da će produženje službe za vojnike na terenu predstavljati dodatno opterećenje za oružane snage. General Pace je rekao da su koraci poduzeti kako bi se to opterećenje smanjilo u budućnosti, ali da za sada američki čelnici nemaju izbora već da traže dodatni napor sadašnjih vojnika i njihovih obitelji.

Pentagon je objavio u ponedjeljak da će 13 tisuća pripadnika Nacionalne garde dobiti obavijest da će možda biti upućeni u Irak u prosincu. Mnogima od njih to bi bio drugi krug službe u Iraku.

XS
SM
MD
LG