Linkovi

Za usvajanje imigracijskog zakona predsjedniku Bushu će trebati velika podrška demokrata


Predsjednik Bush je obećao da će ove godine reorganizirati useljeničke propise. Predložio je pojačani nadzor granica i pojednostavljenje procesa dobivanja državljanstva za milijune ilegalnih imigranata koji se već nalaze u Sjedinjenim Državama.

U govoru održanom u blizini meksičke granice, u Yumi, u saveznoj državi Arizoni, predsjednik Bush je ponovno pokrenuo inicijativu za reformu imigracijskih zakona. Bush je rekao da prvi korak u imigracijskoj reformi mora biti pojačanje granične sigurnosti. “Ova bi se granica trebala otvoriti za trgovinu i zakonitu imigraciju, a zatvoriti za kriminalce i trgovce drogom, teroriste i krijumčare ljudi, sve one koji žele nauditi nevinima.”

Predsjednik Bush je obećao da će u donošenju sveoubuhvatnog prijedloga zakona o imigraciji surađivati i s republikancima i s demokratima u Kongresu. Prijašnji napori u imigracijskim reformama, dodao je, propustili su uzeti u obzir skrivene ekonomske razloge nezakonite imigracije. “Kad sam služio kao guverner Texasa, ponavljao bih kako obiteljske vrijednosti ne nestaju na rijeci Rio Grande. Ljudi ovdje dolaze kako bi si priuštili svakodnevni obrok, a obavljaju poslove koje Amerikanci ne žele raditi.”

Gospodin Bush predlaže poseban program za privremene radnike, koji bi poslodavce natjerao da ih prijave i koji bi stranim radnicima osigurao legalne identifikacijske dokumente. Predsjednik je dodao da je protiv amnestije za ilegalne useljenike, no da želi riješiti status milijuna onih koji se već nalaze u zemlji. Mnogi članovi Busheve Republikanske stranke ne slažu se s njegovim prijedlogom reforme i traže strožiju kontrolu nad ilegalnim useljenicima.

John Fortier, politički stručnjak i član istraživačke grupe pri Američkom institutu za poduzetništvo u Washingtonu, tvrdi da se Bush mora obratiti čelnicima Demokratske stranke za podršku pri usvajanju navedenog prijedloga. “Vidite, Kongres s demokratskom većinom uglavnom podržava namjere gospodina Busha. No, ovaj će mu plan trebati podržati više demokrata nego njegovih vlastitih republikanaca. To nije uobičajeno, no glasove će vjerojatno dobiti.”

Senat je prošle godine glasao u korist prijedloga za imigracijsku reformu, no daljnji je process zaustavljen u Zastupničkom domu.

XS
SM
MD
LG