Linkovi

Film tjedna: 'The Hoax'


Prije 35 godina, pisac Clifford Irving je proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu zbog toga što je prijevarom naveo jednu izdavačku kuću da financira lažnu autobiografiju milijardera Howarda Hughesa, poznatog mizantropa koji nije davao nikakve intervjue. Irving je kasnije pojedinosti svoje prijevare iznio u knjizi, koja je postala temelj novog filma, s Richardom Gereom u ulozi samog Irvinga.

Kako je prikazan u filmu, Clifford Irving je osoba koja očajnički želi priznanje vlastite vrijednosti, posebice nakon što mu njegov književni agent kaže da je izdavač odbio njegov posljednji roman. No, kako nije osoba koja se miri s porazom, Irving zamisli plan kako da svog izdavača navede da mu isplati vrlo zamašan honorar – milijun dolara! – za knjigu o industrijalistu Howardu Hughesu, jednoj od najtajnovitijih ličnosti u svijetu, prije 35 godina.

On ustvrdi da mu je zajamčen intervju s Hughesom, nešto što nikome nije uspjelo već desetljeće i pol. Laž je toliko ogromna da mu, prirodno, i agent i izdavač povjeruju. Kako objašnjava svom suučesniku Richardu Susskindu – u interpretaciji Alfreda Moline -, u tome je čitava neodoljivost njegovog plana: njegovu priču ne može osporiti nitko osim samog Hughesa, a on je upravo patološki povučen.

Richard Gere kaže da ga je priča filma "The Hoax" zainteresirala jer je – njegovim riječima – 'vrlo ljudska'. Svi mi, kaže on, svoje laži – bilo male, ili velike – pokušamo zaodjenuti u ruho koje bi ih učinilo opravdanima, pokušamo ih tako preokrenuti da s njima možemo živjeti.

"Bilo je važno postaviti lik tako da se vidi koliko se Irving osjećao potcjenjenim. Ne samo što se on tako doživljavao, nego je i zaista u književnom krugu oko njega prevladavalo mišljenje da on nije bog-zna-što, niti da mu ugled zaslužuje ikakvo priznanje. Mislim da se svi možemo prepoznati u takvom okruženju, a, isto tako, da se svi možemo sjetiti primjera iz vlastitog života o ljudima koji su u odnosu na nas 'na položaju' a da ga svojim znanjem i meritornošću uopće nisu vrijedni," kaže Gere.

Clifford Irving, koji je prodao filmska prava na svoju knjigu, hvali interpretaciju Richarda Gerea, ali se žali da je film tretirao sadržaj knjige s previše 'literarne slobode'. Richard Gere kaže da se u pripremi svoje uloge nije sastao niti razgovarao s Irvingom, jer – kako podsjeća i autora knjige, a i publiku – to je 'film, a ne knjiga'.

"Scenarij nije dokumentarac o njemu. To je dvosatna priča o djeliću povijesti koja se tiče Clifforda Irvinga, Howarda Hughesa i mnogih drugih stvari. Govori se o čitavom nizu mogućnosti, od detalja života nekih pojedinaca i laži u tim životima, pa do ogromnih laži koje se tiču čitavih nacija i povijesti," kaže Gere.

Richard Gere kaže da ga je vlastito proučavanje materijala uvjerilo da je i sam Irving bio zaprepašten da mu je prijevara gotovo uspjela.

Clifford Irving je proveo u zatvoru 14 mjeseci. Nakon odsluženja kazne, vratio se pisanju romana.

Film "The Hoax" je režirao Lasse Hallstrom. Oskarovka Marcia Gay Harden glumi Irvingovu suprugu Edith, koja je također bila osuđena za suučesništvo u prijevari.

XS
SM
MD
LG