Linkovi

Predsjednik Bush i senator Reid ne slažu se oko dodatnog financiranja za rat u Iraku


Predsjednik Bush danas je ponovio da će uložiti veto na zakonski prijedlog o izvanrednoj potrošnji za Afganistan i Irak jer su demokratski zastupnici povezali uz njega vremenski okvir za povlačenje američkih postrojbi iz Iraka. Oporbeni čelnici priopćili kako je došlo vrijeme da irački čelnici preuzmu veću ulogu za svoju vlastitu sigurnost.

Predsjednik Bush je izjavio da demokrati u Kongresu guraju zakonsku mjeru kojom bi se potkopale američke snage u Iraku upravo u trenutku kad su američka vojna povećanja u Bagdadu počela smanjivati vjersko nasilje. "Znam da imamo nesuglasica oko toga koji je najbolji smjer zauzeti u Iraku. Te nas nesuglasice ne bi smjele spriječiti da osiguramo financiranje za naše postrojbe bez određivanja vremenskog roka za povlačenje i da damo našim zapovjednicima određenu fleksibilnost".

Predsjednik Bush je rekao da vrijeme otkucava za američke vojnike na terenu i da će Ministarstvo obrane prebaciti milijardu i 600 milijuna dolara iz svojih drugih fondova kako bi se pokrili manjkovi. Neovisno vladino izvješće ustvrdilo je prošli mjesec da kopnena vojska ima dovoljno sredstava za vojne operacije u Iraku do srpnja. Vođa senatske većine Harry Reid izjavio je kako nije riječ o novcu. On je dodao kako demokrati traže od predsjednika da objasni vodi rat za koji ankete javnog mnijenja pokazuju da ga većina Amerikanaca smatra pogrešnim. "Dopustite da se jasno izrazim. Demokrati su predani tome da se našim postrojbama daju sredstva koja trebaju. Dodatni zakonski prijedlog o potrošnji koji pokušavamo poslati predsjedniku Bushu osigurava sredstva za svaki dolar koji su vojni zapovjednici tražili".

Predsjednik Bush je izjavio kako će uložiti veto protiv svakog zakonskog prijedloga koji uključuje vremenski okvir za povlačenje jer se time osokoljuje neprijatelj. Tijesno glasovanje u Zastupničkom domu i Senatu ukazuje na to da najvjerojatnije demokrati neće imati dvotrećinsku većinu koja je potrebna za anuliranje predsjednikova veta. George Bush svoj je govor danas održao u najvećoj američkoj veteranskoj udruzi i u njemu je pozvao kongresne čelnike iz obiju stranaka da sljedeći tjedan dođu u Bijelu kuću na razgovore o izdvajanju dodatnih sredstava za financiranje ratova u Afganistanu i Iraku.

XS
SM
MD
LG