Linkovi

Obilje donacija građana predsjedničkim predizbornim kampanjama u SAD


Demokratski predsjednički kandidat Barack Obama objavio je da je njegova kampanja prikupila 25 milijuna dolara tijekom prva tri mjeseca ove godine, što gotovo dostiže svotu od 26 milijuna dolara koju je sakupila vodeća demokratska kandidatkinja Hillary Clinton. Značajni rezultati Baracka Obame u prikupljanju novca za predizbornu kampanju ukazuju na vrlo oštro konkurenciju u utrci za nominaciju predsjedničkog kandidata Demokratske stranke sljedeće godine.

Organizatori kampanje Baracka Obame navode da je 25 milijuna dolara prikupljeno iz donacija od preko 100 tisuća ljudi tijekom protekla 3 mjeseca, uključujući gotovo 7 milijuna dolara prikupljenih putem interneta. Iznos prikupljenih donacija objavljen je u trenutku kada je senator Obama vodio kampanju u Iowi, saveznoj državi koja će se među prvima izjašnjavati o kandidatima za stranačku nominaciju.

“Budući da broj naših donatora uvelike prednjači nad ostalim kampanjama, nevjerojatno velik broj donacija nam stiže u malim svotama od 25 i 50 dolara,” izjavio je senator Obama. On je gotovo dostigao rekordnu svotu od 26 milijuna što ih je prikupila senatorica Hillary Clinton iz New Yorka.

Prema rezultatima dosadašnjih anketa, Hillary Clinton je i dalje na vrhu liste demokratskih kandidata pa je smatraju glavnom kandidatkinjom za predsjedničke izbore te stranke. Obama je na drugom mjestu, a bivši senator iz Sjeverne Karoline John Edwards je treći, sa 14 milijuna dolara prikupljenih tijekom prvog tromjesečja ove godine.

Iako je u Senatu odradio tek dvije godine pa je svojevrsni novajlija na nacionalnoj političkoj sceni, Obama je uspio privući mnogobrojnu i ushićenu publiku otkako je u veljači počeo s kampanjom. Politički stručnjaci tvrde da će iznenađujuće visoka svota donacija itekako pomoći Obami u njegovoj izbornoj kampanji, a u isto vrijeme će razviti sumnju među onim Demokratima koji su dosad vjerovali da je Hillary Clinton nedostižna kandidatkinja Demokratske stranke.

Što se Republikanaca tiče, najuspješniji u prikupljanju donacija je bivši guverner države Massachusetts Mitt Romney, sa svotom od 23 milijuna dolara. U većini anketa Romney je na dalekom trećem mjestu po broju glasova, iza bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija i senatora iz Arizone Johna McCaina. Giuliani je ove godine sakupio skoro 15, a McCain 12 i pol milijuna dolara.

Nikad do sada još nije sakupljeno toliko novca u tako ranoj fazi predizborne kampanje. Velik broj saveznih država u 2008.-oj godini će održati stranački skup i svoje preliminarne izbore ranije nego što je to uobičajeno, primoravajući tako kandidate da i svoj novac na osoblje i promidžbene poruke potroše ranije.

Ross Baker, professor političkih znanosti na Sveučilištu Rutgers, u New Jerseyju, kaže: “Rezultat toga je činjenica da se kandidati moraju suočiti s puno ranijim početkom sezone preliminarnih izbora, koji će tada biti i puno zbijeniji, primoravajući ih tako da prikupe novac još brže.”

Baker smatra kako je konkurencija u prikupljanju novca kod predsjedničkih kandidata postala prvi važni test prije glavne kampanje u 2008.-oj godini. “Sada su, ustvari, napori za prikupljanje novčanih sredstava sami po sebi postali preliminarni izbori, jer njihovi tromjesečni izvještaji postaju neka vrst financijskog referenduma o snazi kampanje,” kaže Baker.

Prema zakonu, donacije privatnih osoba ograničene su na 2300 dolara po kandidatu za stranačke nominacijske izbore, te dodatnih 2300 dolara za predsjedničke izbore.

XS
SM
MD
LG