Linkovi

CSM: Iran, Sirija i Hezbollah pripremaju obrambene mjere


Christian Science Monitor izvještava da su napetosti u odnosima između Sjedinjenih Država i Irana navele Iran, Siriju i organizaciju Hezbollah da pripremaju defanzivne mjere. Hezbollah je tako organizirao tečajeve za sve pripadnike svojih snaga – veterani idu na tečajeve obnavljanja vojnog znanja, a dobrovoljci prolaze 45-dnevni program za priključivanje postrojbama za posebne namjene.

Sirija i Iran, pak, prošlog su mjeseca potpisali protokol o proširivanju bilateralne vojne suradnje. U Siriji navodno postoji uvjerenje da će u slučaju napada Sjedinjenih Država na Iran, Izrael udariti na Hezbollah u Libanonu te na Siriju. Jedan libanonski obavještajni izvor kaže da se sirijska vojska podučava gerilskoj taktici Hezbollaha. «Iranci pokušavaju uvjeriti Siriju da ukoliko uporabe istu taktiku kao Hezbollah te izdrže 20-30 dana u ratu s Izraelom prije primirja, onda će percepcija javnosti biti da je Sirija pobjedila, a Izrael izgubio», kaže izvor Christian Science Monitora.

Washington Post na naslovnici izvještava da zarobljeni irački dokumenti te obavještajni materijali prikupljeni ispitivanjem Saddama Husseina i njegovih pomoćnika potvrđuju da Saddamov režim nije izravno surađivao s al-Qaidom prije američkog napada na Irak. Takav zaključak stoji i u deklasificiranom izvješću Ministarstva obrane. Oznaka s tajnosti navedenog dokumenta skinuta je jučer, isti dan kad je dopredsjednik Richard Cheney nastupio u jednoj radijskoj emisiji i ponovio svoju tvrdnju da je al-Qaida djelovala u Iraku prije američke invazije i to pod zapovjedništvom Abu Musaba al-Zarqawija, terorista ubijenog u lipnju prošle godine.

XS
SM
MD
LG