Linkovi

Eric Bibb - rođen da bude blues glazbenik


Eric Bibb je rodjen da bude blues umjetnik. Njegov otac, Leon Bibb bio je dio blues scene u New Yorku 60-ih godina. Ujak mu je bio poznati pijanist i kompozitor, John Lewis, koji je svirao sa Modern Jazz Quartetom. Lista njegovih bližih porodičnih prijatelja uključuje Petea Seegera te Odettu i Paula Robesona. Eric Bibb se ne sjeća da je ikada želio raditi bilo što drugo osim svirati gitaru i pjevati blues.

Eric Bibb svira gitaru od svoje sedme godine. Kada mu je bilo 11 godina, upoznao je Boba Dylana, koji ga je savjetovao da se drži jednostavnog stila i zaboravi pomodarstvo. Eric se tog savjeta drži već više od 40 godina, u svojoj dugoj i postojanoj karijeri akustičnog svirača bluesa koji nastupa diljem svijeta.

Jedan od njegovih najvećih obožavatelja je Ericov otac, Leon, čiji se repertoar 50-ih godina sastojao od duhovnih i irskih balada. Kada je Leon ušao u svijet glazbenih predstava, televizije i filma, on je pozvao svog mladog sina da svira sa bendom u jednom talent show-u za televiziju. Mnogo godina kasnije, Eric je ocu vratio uslugu pozvavši ga da nastupi na njegovim albumima Family Affair i Praising Peace.

Eric Bibb i dalje istražuje ljepše i ružnije strane života u svom najnovijem albumu Diamond Days. Glavna tema skladbe Heading Home jest nada, i sam Bibb opisuje ovu pjesmu kao autobiografsku. On kaže da su njegovi korjeni uistinu u američkoj folk glazbi u svoj njenoj slavi – od južnjačkog bluesa i duhovne glazbe do melodija iz planinskih krajeva, te gluebgrassa i country glazbe.

Od ostalih skladbi koje se ističu na ovom albumu spomenimo i Tall Cotton, na kome možemo čuti gitaristu iz Konga Kahanga Dekula, kao i skladbu Boba Dylana Buckets of Rain. Tu je još i balada sa swing melodijom pod nazivom Story Book Hero, te Still Livin on, skladba koja odaje počast velikanima bluesa i duhovne glazbe.

XS
SM
MD
LG