Linkovi

WP: Iranu kratkoročna pobjeda i dugoročna šteta


Washington Post procjenjuje da će nakon odluke o oslobađanju 15 zarobljenih Britanaca Iran kratkoročno moći proglasiti pobjedu, ali da će drugoročno platiti cijenu zbog izazvane krize. Ovim slučajem Iran je poručio Zapadu: ukoliko ne razgovarate s nama, ako mislite da nas možete gurati, onda ćete biti neugodno iznenađeni. No ukoliko radite s nama onda možete dobiti dar kao što je Teheran opisao puštanje na slobodu zarobljenih Britanaca, smatra jedan analitičar.

Stručnjaci ipak vjeruju da će Iran dugoročno platiti cijenu zbog kršenja međunarodnog prava. Iran je, naime, tijekom krize došao pod pritisak ne samo Zapada nego i drugih islamskih zemalja. Čak je i Sirija pozvala Iran da pusti zarobljenike, tvrde sirijski i američki izvori.

New York Times piše da su i podaci o prikupljenim sredstvima za kampanju Baracka Obame pokazali dobro stanje Demokratske stranke za predsjedničke izbore 2008. godine. S 25 miljuna dolara Baracka Obame, 26 milijuna dolara Hillary Rodham Clinton te sredstava koje su prikupili drugi demokratski predsjednički kandidati demokrati su ukupno «inkasirali» 78 milijuna dolara u prvom trojmjesječju, a republikanci 51 milijun dolara.

Ovaj rezultat je izuzetan zato što su republikanci ti koji su kroz povijest bili uspješniji u prikupljanju donacija. U svakoj kampanji za stranačke izbore još od 1976. godine vodeći kandidat po prikupljenim sredstvima dolazio je iz Republikanske stranke, primjećuje New York Times.

XS
SM
MD
LG