Linkovi

Vijeće sigurnosti upućuje izaslanstvo na Kosovo i u Srbiju


Predsjedatelj Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, britanski ambasador Emyr Jones Parry, izjavio je da ne očekuje bilo kakvu odluku o budućem statusu Kosova dok članovi Vijeća ne posjete Beograd i Prištinu ovog mjeseca.

Jones-Parry procjenjuje da će Vijeće sigurnosti formirati izaslanstvo za utvrđivanje činjenica na Kosovu u Srbiji u roku od mjesec dana. Nakon što izaslanstvo podnese izvješće on očekuje daljnju raspravu o budućnosti Kosova te o prijedlogu što ga je u utorak Vijeću predstavio posebni izaslanik Martii Ahtisaari.

Bivši finski predsjednik predložio je neovisnost srbijanske pokrajine, koja bi bila pod međunarodnim nadzorom, a srbijanska manjinadobila bi značajnu autonomiju. Europska unija i Sjedinjene Države podržali su takav prijdlog. No Beograd se snažno protivi Ahtisaarijevom planu tvrdeći da se njime krši teritorijalni integritet Srbije. Rusija, koja ima pravo veta u Vijeću sigurnosti, podržava Srbiju. Rusija i Srbija pozivaju misiju Vijeća sigurnosti da razmotri situaciju na terenu. Jones-Parry kaže da članovi Vijeća prepoznaju osjetljivost ovog pitanja te da raspravljaju o sastavu, ciljevima i vremenu dolaska izaslanstva Vijeća u regiju.

"Unutar Vijeća postoji prirodna potreba da se dozna više. Zabrinuti smo zbog raspadanja jedne države. Istodobno, brojni predstavnici u Vijeću prepoznaju da smo došli do točke u kojoj je ono što predlaže predsjednik Ahtisaari logičan i neophodan politički korak. Ukoliko se to učini na oprezan način konačni rezultat može biti stabilnost, prava te pomirenje između Kosova i Srbije."

Vijeće sigurnosti mora odobriti bilo kakav plan o statusu Kosova. Govoreći u svojstvu britanskog ambasadora Jones-Parry je izrazio vjerovanje da je Ahtisaari iscrpio sve opcije tijekom više mjeseci pregovaranja između dvije strane te da je predstavio pažljivo sročen paket koji sadrži potrebne elemente za rješenje otvorenih pitanja.

XS
SM
MD
LG