Linkovi

Predsjednik Bush traži od Kongresa bezuvjetno odobrenje novca za rat u Iraku


Predsjednik je održao govor u dvorani prepunoj vojnika i njihovih obitelji. Pred njima je izjavio da Kongres bezuvjetno mora odobriti sredstva za rat.

"Ne možemo dopustiti da razilaženja u Washingtonu nanesu štetu našim vojnicima u borbi i njihovim obiteljima ovdje kod kuće."

Zastupnički dom usvojio je zakonski prijedlog kojim se odobrenje sredstva za financiranje rata u Iraku uvjetuje njihovim povlačenjem do kraja kolovoza slijedeće godine. U senatskoj verziji navodi se da je cilj povlačenje snaga iz Iraka u roku od godine dana.

Predsjednik je jasno dao do znanja da su oba prijedloga neprihvatljiva. U govoru u bazi Fort Irwin predsjednik je naglasio da Kongres ne smije diktirati generalima kako da vode rat.

"Njihov prijedlog nameće umjetni datum za povlačenje iz Iraka. Njihov prijedlog daje prioritet procjenama washingtonskih političara pred procjenama naših vojnih zapovjednika."

Baza Fort Irwin glavni je centar američke vojske za obuku u pustinjskim uvjetima, a ima i specijaliziranu obuku za borbu protiv terorista i pobunjenika. Predsjednik Bush proveo je u bazi nekoliko sati promatrajući način uvježbavanja vojnika, a s nekima od njih se i osobno sastao.

To je bila prva postaja na predsjednikovom šestodnevnom izbivanju iz Washingtona tijekom kojeg će provesti uskršnje blagdane u Tekasasu te održati govor u Arizoni na temu useljeničke problematike.

XS
SM
MD
LG