Linkovi

CSM: Je li američka vojska došla do točke prijeloma?


Christian Science Monitor postavlja pitanje – je li američka vojska došla do točke prijeloma. Naime, tijekom vikenda oko četiri i pol tisuće vojnika obaviješteno je da će biti upućeni u Irak ranije nego li su to očekivali. Nekima u Washingtonu, piše bostonski dnevnik, to je još jedan u nizu pokazatelja da vrelo dobro odmorenih, uvježbanih i opremljenih vojnika presušuje. Neki stručnjaci upozoravaju da američka vojska nema dovoljno brigada na raspolaganju za misiju u Iraku.

Jedan analitičar kaže da bi kopnena vojska i marinci trebali imati 99 brigada kako bi vojnici dobili obuku i odmor kakvi su im potrebni. Problem je u tome što kopnene snage i marinci imaju na raspolaganju tek pola od tog broja brigada, navodi Christian Science Monitor.

Američka zaklada Robert Wood Johnson objavila je da namjerava potrošiti više od 500 milijuna dolara u slijedećih pet godina kako bi promijenila trend sve veće debljine kod djece. Predsjednica zaklade, dr. Risa Lavizzo – Mourey izjavila je da se radi o epidemiji koja će dovesti do povećane smrtnosti i ekonomskih posljedica. «Mlade generacije bit će bolesnije i umirat će mlađe od svojih roditelja zbog debljine», kazala je. Zaklada procjenjuje da 25 milijuna djece mlađe od 17 godina ima višak kilograma što je trećina od 74 milijuna američke djece u toj dobnoj skupini.

XS
SM
MD
LG