Linkovi

Novi konac za šivanje rana


U Sjedinjenim Državama se nedavno na tržištu pojavio novi konac za šivanje rana koji se ne mora vaditi. Njime napravljeni šavovi će, nakon nekog vremena, ispasti sami od sebe. Iako je ovakav pristup šivanju rana poznat već odavno, novi konac je ipak novost kirurzima.

Novi konac rezultat je istraživanja znanstvenog tima sa Instituta za tehnologiju savezne države Massachusetts. Tim je predvodio doktor Anthony Sinskey koji nam kaže da je novi materijal jači, podatniji i daleko jednostavniji za uporabu od onog koji kirurzi diljem svijeta trenutačno koriste.

"Novi se konac daleko bolje ponaša u organizmu. Dovodi do slabije upalne reakcije, jak je, ali se nakon nekog vremena odlično resorbira. Upravo je ta resorpcija karakteristika koja ovaj proizvod razlikuje od drugih na tržištu. Naime, konac ne gubi na snazi polako. On ostaje snažan najveći dio vremena i onda, kad rana zaraste, resorbira se u vrlo kratkom vremenskom roku. Konac je napravljen je od nove vrste bioloških vlakana."

Ta nova vlakna izolirana su iz posebnog soja genetski modificiranih bakterija. Doktor Sinkey nam kaže da je ovo samo prvi korak ka proizvodnji bioloških materijala koji bi se mogli u budućnosti koristiti za proizvodnju umjetnih krvnih žila ili čak i ortopedskih proteza. Tehnologiju je otkupila lokalna biotehnološka kompanija koja je proces komercijalizacije otpočela s kirurškim koncem, a planira ga nastaviti s drugim proizvodima za korištenje u kirurške svrhe.

XS
SM
MD
LG