Linkovi

Bijela kuća osuđuje Kongres zbog Iraka


Bushova administracija osudila je Kongres – u kojem većinu imaju demokrati - da odriče odgovornosti financiranja ratnih napora u Iraku i Afganistanu te da pokušava zakonom provesti neuspjeh na bojišnici. Dužnosnici administracije ostaju nepokolebljivi te tvrde da će predsjednik Bush vetom blokirati bilo koji proračunski zakon kojim se određuje vremenski okvir za povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Linije bojišnice između izvršne i zakonodavne grane vlasti učvršćuju se zbog financiranja vojnih operacija u Iraku. Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino okomila se na Kongres, koji kontroliraju demokrati, zato što je zasjedanje prekinuto na tjedan dana bez da je pripremljen zakon za financiranje američkih vojnika u Iraku koji bi predsjednik Bush mogao potpisati.

"Izgleda da su oni zadovoljni sa zakonskim prijedlogom koji ne sadrži ozbiljni plan za financiranje vojnika ili da se Irak, Amerika i svijet učine sigurnijima. Umjesto toga, oni nas pokušavaju prisiliti da dignemo ruke od Iraka bez obzira na posljedice neuspjeha."

Oba doma američkog Kongresa usvojili su odvojene zakonske prijedloge od kojih nijedan nije prihvatljiv predsjedniku Bushu. U verziji koju je usvojio Zastupnički dom traži se povlačenje američkih borbenih snaga iz Iraka do rujna 2008. godine dok se u senatskoj verziji poziva na povlačenje do ožujka sljedeće godine. Dvije verzije trebaju biti usklađene prije nego li se mogu uputiti presjedniku na potpis.

Perino je dodala da u niti jednom domu nema dovoljno glasova da bi se poništio predsjednikov veto. Ako demokrati žele izraziti nezadovoljstvo razvojem događaja u Iraku, kaže Perino, onda su to već učinili. Sada je vrijeme za Kongres, naglasila je, da pripremi takav zakonski prijedlog koji predsjednik može potpisati. No demokrati ne pokazuju spremnost na popuštanje ili kompromis.

Čelnik demokrata u Senatu, Hary Reid izrazio je podršku za još rigorozniji prijedlog kojim bi se svi troškovi za rat ukinuli u roku od godine dana. To je navelo glasnogovornicu Bijele kuće Danu Perino da izrazi malodušnost.

"Demokrati stalno mijenjaju svoje odluke, poput pijeska u pustinji. Oni toliko brzo mijenjaju stavove da mi izgleda kao da se radi o pješčanoj oluji."

Demokrati ustraju u tvrdnji da status quo ne daje rezultata u Iraku te da neće doći do promjene na bolje sve dok Sjedinjene Države ne ograniče svoju vojnu misiju u Iraku. Zalaganjem za povlačenje američkih snaga iz Iraka demokrati kažu da žele prisiliti iračku vladu da poduzme korake kako bi se građanski sukob u Iraku rješio političkim sredstvima.

Predsjednik Bush pak ustraje da će određivanje roka za povlačenje samo potaknuti teroriste i pobunjenike te Irak i svijet učiniti opasnijima. Pentagon je priopćio da za nesmetani nastavak operacija u Iraku i Afganistanu treba nova financijska sredstva od sredine travnja.

XS
SM
MD
LG