Linkovi

Britanija suglasna da se slučaj zarobljenih mornara riješi diplomatskim razgovorima


Britanski dužnosnici su objavili da London dijeli želju Teherana da se slučaj iranskog zarobljavanja 15 britanskih mornara riješi bilateralnim razgovorima. Osvrčući se na izjavu vodećeg iranskog dužnosnika za nacionalnu sigurnost, Alija Larijanija, glasnogovornica britanskog Ministarstva vanjskih poslova rekla je da postoje razilaženja između Larijanija i britanske vlade, ali i da službeni London želi rješiti slučaj diplomatskim putem. Larijani je za britansku televiziju izrazio vjerovanje da se slučaj može rješiti diplomatskim sredstvima.

Ranije su iranski mediji objavili da su svi britanski mornari i marinci priznali da su ilegalno ušli u iranske teritorijalne vode. Britanija ustraje da je njeno osoblje bilo u iračkim vodama u trenutku zarobljavanja 24. ožujka. Glasnogovornik britanskog premijera Tonya Blaira izjavio je da se britanski zahtjev za bezuvjetno puštanje zarobljenika nije promijenio.

U međuvremenu, američko Državno tajništrvo objavilo je da jedan američki državljanin, koji je bivši agent Saveznog istražnog ureda, FBI-a, nestao u Iranu prije nekoliko tjedana. Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack izjavio je da Sjedinjene Države traže informacije o nestalom Amerikancu od iranske vlade kroz švicarske diplomatske kanale. Švicarska služi kao posrednik izmeđuz dvije zemlje zato što Sjedinjene Države i Iran nemaju diplomatske odnose. Američki glasnogovornik objavio je da je gubitak kontakta s američkim državljaninom prijavila njegova obitelj dok je boravio u Iranu zbog privatnih poslova.

XS
SM
MD
LG