Linkovi

Film tjedna: 'Blades of Glory'


Raskoš, sportski pothvati i gracioznost natjecateljskog umjetničkog klizanja na meti su šala u novoj komediji Willa Ferrella i Jona Hedera.

Odjeveni u živopisne, pripijene kostime, sa stilom koji se dopada publici, Chazz Michaels i Jimmy McElroy u svjetskom su vrhu muškog umjetničkog klizanja. To, naravno, ne znači da se međusobno jedan drugome dopadaju. Suparništvo postaje još i jače kada konačni rezultati na najvećem međunarodnom natjecanju pokažu da imaju jednak broj bodova.

I dok službeni komentator naglašava da 'i za Michaelsa i za McElroya, od ponosa koji svaki osjeća što je osvojio zlatnu medalju, vjerojatno je još slađe saznanje da to odličje dijele sa svojim sunarodnjakom', a publika ushićeno plješće, na pobjedničkom postolju razmjena uvreda postaje još žešća. Na koncu, razvije se i tuča koja dovede i do najteže kazne - medalje su im oduzete i zauvijek im je zabranjeno natjecanje. No, i propisi imaju 'rupe': premda nikad više ne smiju nastupiti u pojedinačnoj konkurenciji, ništa im ne brani da se natječu u paru.

Jon Heder, koji glumi nježnijeg Jimmyja McElroya, kaže da su scene na ledu zahtijevale toliko koncentracije na samo klizanje, da nije ostalo vremena i za komediju gesti: "Jednostavno nismo stizali i izgledati smiješno, jer smo stvarno bili potpuno koncentrirani samo na to da ne padnemo … ustvari stalno si misliš: samo da ne izgledam glupo!"

Will Ferrell – kao mačo Chazz Michaels – dodaje da su sami izveli dosta klizanja u vlastitim scenama: "Kada Chazz i Jimmy prvi puta zajedno kližu – točka 'Fire and Ice' – čitav početni dio smo stvarno nas dvojica … od izlaska na led, postava, preko samog sastava, pa do kraja – koju god su scenu nas samih mogli iskoristiti, ta se i našla u filmu."

Amy Poehler i Will Arnett glume aktuelne prvake, brata i sestru koji, barem naizgled, odaju dojam kao da su u ljubavnoj, a ne bratskoj vezi. …

Čitav film se na smiješan način ruga visokoj modi i krvoločnoj kompetitivnosti umjetničkog klizanja, kakvo se vidi na natjecanjima diljem svijeta. No, pitanje je, vide li i pravi klizači humor u svom sportu? Vide! – tvrdi osvajač zlatne olimpijske medalje Scott Hamilton, koji u filmu glumi vrlo iskrenog televizijskog komentatora: "Ja sam si stvorio karijeru smijući se prvo sam sebi … Ako je ovo poruga za natjecateljsko umjetničko klizanje, onda će biti sjajno ako oni to mogu gledati i smijati se. To možda nije ono što smo si mi klizači zamišljali i izabrali, ali je smiješno."

Ustvari, veterani klizanja kao i trenutni prvaci pojavljuju se u filmu u kameo ulogama. Među njima su Dorothy Hamill, Peggy Fleming, Nancy Kerrigan, Brian Boitano i Sacha Cohen. Glumačka postava uključuje Jennu Fischer kao objekt ljubavnog interesa lika Jona Hedera – Ferrellov lik se ne može ograničiti samo na jednu ženu! -, te Craiga Nelsona, kao trenera novopečenog istospolnog para.

Redatelji ove komedije su Josh Gordon i Will Speck, a glazbu je skladao Stephen Lineweaver.

XS
SM
MD
LG