Linkovi

Willie Nelson, 'Last of the Breed'


Nema na tom novom albumu ništa što zvuči novo, ali baš zato on i zvuči dobro! Za album pod naslovom Last of the Breed, jedan legendarni glazbenik, negdašnji “odmetnik,” pa “Highwayman,” sada “stariji uglednik countryja” - 74-godišnji Willie Nelson, udružio se sa dvije druge legende - 70-godišnjim Merleom Haggardom i 81-godišnjim Rayom Priceom, sva trojica primljena u Country Music Hall of Fame još prije više od deset godina.

Takvih, poput Willieja, Merlea i Raya, doista je sve manje, među posljednjim su Mohikancima, stara škola countryja! Za trojicu među najvažnijim i najutjecajnijim umjetnicima žanra – Willieja, Merlea i Raya, za tri stara prijatelja, koja su u prošlosti međusobno surađivala, ali nikada kao trio, ovo je prvi zajednički album. Snimljen je u Nashvilleu, za etiketu Lost Highway, u produkciji izvanrednog Freda Fostera, koji je radio i na Nelsonovom albumu You Don’t Know Me: Songs of Cindy Walker, nominiranog, prošle godine, za Grammyja.

Na dva kompakt-diska, dvadeset i dvije su skladbe, novosnimljene verzije country-klasika. Pjesme Harlana Howarda, Leftyja Frizella, Genea Autryja, Floyda Tillmana, Leona Paynea, Krisa Kristoffersona … pjesme proslavljene izvedbama Boba Willsa, Ernesta Tubba, Charlijea Walkera, Hanka Williamsa ... pjesme kakve Nelson, Price i Haggard znaju i vole godinama, pjesme kakve se ne pišu više za današnje tržište …glazba, kako je to Ray Price rekao na koncertu održanom u Nashvilleu prije nekoliko dana, “koju nam svima uskraćuju već 25 godina” (i onda, zajedno s Nelsonom, otpjevao jednu iz repertoara Hanka Williamsa).

Last of the Breed čisti je, nepatvoreni country - Western swing, honky tonk, “countrypolitski” blues … Uz Nelsona, Pricea i Haggarda, na albumu je još nekoliko od najboljih nešvilskih glazbenika – fiddler Johnny Gimble, legenda na steel-gitari Buddy Emmons, na usnoj harmonici – Charlie McCoy, vokalna pratnja The Jordanaires i gosti Vince Gill i Kris Kristofferson.

Vremešna trojka, u pratnji teksaškog benda Asleep At the Wheel, upravo je završila koncertnu turneju, 25. ožujka, u Chicagu – u 17 dana, 15 gradova! Životi koje su ta trojica proživjela, okružje koje je svakoga od njih formiralo kao umjetnika, najbolje objašnjava četiri riječi iz naslova albuma – Last of the Breed. Osim što nam još jednom pokazuju svoje velike talente, pokazuju i moć dobre country pjesme.

XS
SM
MD
LG