Linkovi

Američki raketni štit u interesu i Rusije


Češka vlada objavila je u srijedu da otvara pregovore sa Sjedinjenim Državama o postavljanju elemenata američkog raketnog obrambenog sustava na češkom teritoriju. U međuvremenu, američki dužnosnici kažu da je sustav namijenjen obrani od prijetnje sa Srednjeg istoka.

Češka vlada pristala je u srijedu da počne pregovore sa Sjedinjenim Državama o postavljanju dijelova američkog globalnog raketnog štita. Drugi dio sustava bit će razmješten u Poljskoj. Rusija se snažno protivi američkoj nakani da postavi svoj obrambeni raketni sustav u tim dvjema zemljama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog mjeseca da Sjedinjene Države postavljanjem navedenog sustava riskiraju novu utrku u naoružavanju. Pomoćnik američke državne tajnice, Daniel Fried, izjavio je da predloženi raketni štit u Srednjoj Europi ne treba gledati u kontekstu utrke u naoružavanju s Rusijom već kao obranu protiv novih prijetnji s kojima se – naglasio je – svi suočavamo.

"Kad kažem – mi – to se u ovom slučaju odnosi na transatlansku zajednicu, ali i Rusiju jer se i ona suočava s istim ili sličnim prijetnjama. Prema mom mišljenju, ne bismo trebali razgovarati o pitanjima od prije 20 godina uključujući i pitanje utrke u naoružavanju."

Fried, koji se nalazi na čelu Ureda za europska i euroazijska pitanja, kaže da bi Sjedinjene Države pozdravile rusko sudjelovanje u ovom projektu. Jedan viši američki vojni dužnosnik rekao je da se sustavom želi obraniti Sjedinjene Države i saveznike od prijetnje krstarećih raketa dalekog dometa uglavnom od zemalja izopćenih iz međunarodne zajednice poput Irana i Sjeverne Koreje. Novi obrambeni sustav neće imati ofenzivne kapacitete tvrdi general pukovnik Henry Obering, direktor američkog obrambenog raketnog programa.

"Želim sve podsjetiti da se radi o obrambenim kapacitetima, a ne ofenzivnim raketama. One čak nemaju ni bojeve glave. U ovim raketama nema eksploziva."

Obering kaže da će uspostava takvog sustava za učinkovitu obranu od nadolazećih projektila smanjiti ilegalnu trgovinu balističkim raketama i učiniti ih manje efikansima. Od 32 testa obrambenog raketnog štita 24 su bila uspješna. Daniel Fried dodaje da bi predloženi sustav imao i stabilizirajući učinak u slučaju srednjeistočne krize zato jer bi bio uklonjen osjećaj postojanja trenutne i masivne ranjivosti. Predsjednik Bush je u srijedu ponovno dao jamstva ruskom predsjedniku Putinu da novi obrambeni sustav nije usmjeren protiv Rusije. Dvojica predsjednika u telefonskom razgovoru suglasili su se oko važnosti vođenja daljnjeg dijaloga po ovom pitanju.

XS
SM
MD
LG