Linkovi

Manje morskih pasa - manje 'plodova mora'


Jedna nova studija pokazuje da, kada nestanu morski psi, nestanu i školjkaši. Ekipa kanadskih i američkihznanstvenika kaže da je izlovljavanje velikih morskih pasa dovelo do populacijske eksplozije manjih predatora koji uništavaju populacije školjkaša.

Znanstvenici Sveučilišta Dalhousie, u Novoj Škotskoj, i američkih sveučilišta North Carolina i Alabama, otkrili su da je dramatični pad u broju jedinki u 11 vrsta velikih morskih pasa izazvao lančani efekt u lancu prehrane, odrazivši se izrazito negativno na komercijalni uzgoj i eksploataciju školjkaša.

Analizirajući nekoliko neovisnih istraživanja i višegodišnje podatke ribogojnih kompanija, znanstvenici su - kako izvješćuju u časopisu Science - ustanovili da je jak pad broja morskih pasa uzduž američke obale Atlantskog oceana od 1970. izazvao povećanje broja jedinki u 12 od 13 vrsta manjih predatora koje su znanstvenici promatrali - raznih raža, volina, te malih morskih pasa, koje obično jedu veliki psi.

U slučaju jedne vrste raže, populacija se udvadesetorostručila, dok je njezin plijen - jakopske kapice, mušule, kamenice i druge školjke - u tolikoj mjeri pogođen da to osjećaju i komercijalni uzgajivači školjaka uz američku atlantsku obalu.

Jedan od znanstvenika, Charles Petersen, kaže da su u zadnjih deset, petnaest godina, od populacija zaljevskih jakovskih kapica - koje su osamdesetih ocijenjene kao zadovoljavajuće i stabilne - preživjele samo one koje su uzgajivači ogradili drvenim motkama, postavljenim dovoljno gusto da se kroz njih ne može provući raža.

Ovo je prva studija koja pokazuje kakvim se posljedicama na oceanski ekosustav odražava već dugo poznato smanjivanje broja velikih morskih pasa.

Lov na morske pse se pojačao posljednjih desetljeća zbog velike potražnje diljem svijeta za njihovim mesom i perajama. Uz to, oni su česte neželjene žrtve komercijalnog ribolova plutajućim parangalima s velikim udicama.

XS
SM
MD
LG