Linkovi

Američki savezni sud odbacio privatnu tužbu protiv Donalda Rumsfelda, koju je podnijela skupina zatočenika iz Abu Ghraiba


Savezni sud u Washingtonu odbacio je privatnu tužbu koju je protiv bivšeg ministra obrane Donalda Rumsfelda i trojice visokih vojnih dužnosnika podnijela skupina od devet bivših zatočenika u američkim vojnim zatvorima u Iraku i Afganistanu.

U tužbi se tvrdilo da su optuženi ignorirali izvješća o mučenju koje se prakticira u američkim vojnim objektima.

Sudac saveznog suda u Washingtonu Tom Hogan presudio je da Donald Rumsfeld ne može biti osobno odgovoran za akcije drugih ljudi, koje su povezane s njegovim položajem ministra obrane.

U tužbi se tvrdi da su visoki vladini dužnosnici odobrili uporabu metoda ispitivanja zatočenika koje nisu dopuštene te da su ignorirali izvješća prema kojima se zatočenike tuče, seksualno ponižava i maltretira elektrošokovima.

Tužbu je, u ime devetorice zatočenika podnijela Američka liga za građanska prava, najveća organizacija takve vrste u Americi.

Sudac Tom Hogan u presudi navodi da ustav Sjedinjenih Država ne štiti prava stranaca, te da je time ograničena njihova sposobnost da podnose tužbe američkom pravosuđu.

Također, sudac Hogan navodi da bi dopuštanje ovakvih tužbi 'navelo' neprijatelje Sjedinjenih Država da se posluže američkim sudstvom u svom pokušaju da blokiraju funkcioniranje američkih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG