Linkovi

Velike sile pokušavaju uspostaviti utjecaj u Srednjoj Aziji


Christian Science Monitor donosi izvješće iz Dushabea u Tajikistanu o sve većoj vojnoj ili poslovnoj nazočnosti velikih svjetskih sila u području srednjoazijskih zemalja bogatih naftom. U zračnoj luci u Dushanbeu nalaze se francuski vojni zrakoplovi, dvadesetak kilometara dalje ruska motorizirana pješačka divizija s desetak tisuća vojnika dok istodobno Sjedinjene Države podučavaju tadžikistanske snage sigurnosti protuterorističkim tehnikama.

Velike sile, piše izvjestitelj Christian Science Monitora, ponavljaju ono što je već viđeno u 19. stoljeću, nadmetanje ruskog i britanskog carstva za zemlju i utjecaj na istim područjima kao i nekada. Jedina razlika je u tome, tvrdi jedan analitičar, da su same zemlje Srednje Azije sada aktivni akteri te da koriste razilaženja između Rusije, Sjedinjenih Država, Europske unije i Kine kako bi izvukli najveću moguću vlastitu korist. U ovom krugu, navodi dnevnik iz Bostona, glavni je zgoditak kontrola nad nafotvodima i plinovodima kroz koje na tržište dolazi oko pet posto energetskih rezervi.

San Francisco je od jučer postao "zeleniji" grad, javlja USA Today. Naime, gradski su oci jučer od stotinu najvećih prehrambenih trgovina zatražili da prestanu upotrebljavati klasične plastične vrećice, a da umjesto njih rabe papirnate vrećice ili takozvane biorazgradive plastične vrećice. Time je San Francisco postao prvi veći grad u Sjedinjenim Državama koji je zabranio konvencionalne plastične vrećice.

Navedena odluka naišla je na odobravanje ekologa te na osudu udruge kalifornijskih trgovaca hranom. Naime, ova odluka dodatno će ih koštati jer biorazgradive plastične vrećice koštaju između šest i deset centi po komadu, papirnate vrećice tri centa, a uobičajene plastične vrećice svega jedan cent. Ova odluka stupit će na snagu 1. srpnja, navodi USA Today.

XS
SM
MD
LG