Linkovi

Većina kablovskih mreža u SAD odbija prenositi programe al-Jazeere na engleskom


Arapska televizijska mreža al-Jazeera od nedavno ima i 24-satni program na engleskom jeziku. Većina kablovskih mreža u Sjedinjenim Državama odbija prenositi ove programe al-Jazeere, te se oni mogu vidjeti jedino u dva američka grada s većom arapskom populacijom. Novinar Quinn Klinefelter posjetio je jedan od tih gradova, Toledo u saveznoj državi Ohio, te zabilježio lokalne reakcije na 'arapski CNN'.

Amerikanci dolaze u kontakt s arapskom televizijskom mrežom al-Jazeera jedino kada američki programi reemitraju neke od al-Jazeerinih snimaka. Najčešće su to snimke krvoprolića, ili pak uzbuđene mase koje ili žale za svojim bližnjima koji su poginuli ili pak prosvjeduje protiv Amerike. Također, Amerikanci znaju za al-Jazeeru kao mrežu koja najčešće prva emitira video-proglase terorističkih organizacija sa Srednjeg istoka. Zbog toga, neki u Americi al-Jazeeru poistovjećuju s teroristima. Uprava al-Jazeera želi promijeniti takvu negativnu predodžbu.

Al-Jazeera se u ovom trenutku može vidjeti jedino u Toledu, u saveznoj državi Ohio, te u Burlingtonu, u saveznoj državi Vermont. John Parish iz Toleda nije bio svjestan da je njegov grad jedno od rijetkih mjesta u Americi gdje se putem kablovske televizije može gledati ova arapska mreža. Kaže da ga to uopće ne smeta. "Amerika je slobodna zemlja, sa slobodom govora, slobodom da se iskaže drugačije mišljenje. Ne vidim ništa loše u tome da se emitira al-Jazeera. Ako vam se ne sviđa, ne trebate je gledati".

Ed Raymer i Phil Lazuski, također građani Toleda, imaju drugačije mišljenje.

Raymer kaže da je program al-Jazeera 'možda važan za lokalnu arapsku zajednicu', no ne vidi razloga zbog čega bi ona trebala biti dio nacionalne kablovske mreže. 'Pogotovo sada, kada znamo što se sve događa na Srednjem istoku' – kaže Ed Raymer. Phil Luzaski pak smatra da nema potreba da 'Amerikanci čuju mišljenje arapskog svijeta, koji' – kako tvrdi – 'vodi rat protiv Amerike'. U Toledu je lokalni operater kablovske televizije već dobio nekoliko prosvjednih pisama, zbog emitiranja al-Jazeere, koja prijete otkazivanjem pretplate.

Alan Block direktor je tvrtke Block Communications, koja je vlasnik nekoliko listova, radio postaja te kablovske televizijske mreže u Toledu i Pittsburghu u Pennsylvaniji. On kaže da je al-Jazeera na engleskom jeziku 'legitiman izvor informacija', koji upošljava mnoge bivše novinare CNN-a i BBC-a. 'Dobro je da se čuje drugačije mišljenje' – kaže Block.

On međutim objašnjava svoj pristanak da prikazuje al-Jazeerine programe prvenstveno financijskim razlozima. Nada se da bi al-Jazeeru u Toledu možda mogli slijediti i arapski investitori. "Budući da su drugi dijelovi Amerike odbili prikazivati al-Jazeeru, činjenica da je mi emitiramo pokazuje da mi ovdje u Toledu želimo biti prijatelji s arapskim svijetom. Ako želite da netko u vaš grad uloži novac, onda se trebate ponašati prijateljski. Naš je kraj već godinama u recesiji. Investicije iz arapskih zemalja bi nam dobro došle".

Arapski su ulagači u programe al-Jazeere na engleskom uložili više od milijardu dolara. Ti se programi već emitiraju u milijunima domova u Europi, Aziji, na Srednjem istoku te – kako vidimo – i u Americi. Poslovna logika za Sjedinjene Države glasi: 'ako nešto prolazi na američkom Srednjem Zapadu, proći će i u ostatku zemlje'.

XS
SM
MD
LG