Linkovi

25-godina od Vijetnamskog zida u Washingtonu


Danas se obilježava 25-a godišnjica postavljanja kamena temeljca spomeniku vojnicima poginulim u Vijenamskom ratu. U to vrijeme, 1982 godine, dizajn arhitektice Maye Lin bio je vrlo kontroverzan. No, danas se Vijetnamski zid smatra jednostavnim i dirljivim spomenikom, koji je postavio standard po kome se ocjenjuju i drugi spomenici.

Spomenik vojnicima iz vijetnamskog rata često se naziva jednim od najbolnijih i najznačajnijih spomenika ikad napravljenih. Već 25 godina, američki vojni veterani, kao i posjetitelji iz cijelog svijeta dolaze u Washington da vide taj spomenik i odaju počast onima koji su izgubili živote u ovom ratu. Veteran Steve Ryan, koji je služio kao medicinski časnik u Vijetnamu izmedju 1968. i 1972. godine, posjećuje ovaj spomenik prvi put.

“Vrlo je dirljivo, i tužno. No, u isto vrijeme osjećam se sretno i imam osjećaj da je jedan period u mom životu završen. Pitao sam se što se dogodilo s nekima od mojih suboraca sve ove godine. I sada vidim neka od njihovih imena na ovom zidu."

Na crnom granitnom zidu, koji čini spomenik vijetnamskim veteranima, ugravirano je više od 58 tisuća i 200 imena. To je mjesto na kome se vijetnamski veterani mogu sastati, sjećati se i odati počast palim suborcima. Neki promatraju imena svojih najbližih u tihom štovanju. Drugi, poput Franka Stoblea, izmjenjuju priče s drugim veteranima. On je u Vijetnamu služio kao pilot helikoptera 1969. i 1970. godine.

“Svaki put me steže u grlu, vraćaju mi se mnoge uspomene, jer sam služio moj rok u Vijetnamu s puno momaka čija su imena na ovom zidu. Kada pogledam njihova imena sjetim ih se kao da smo jučer bili zajedno."

Volonteri, koji pomažu posjetiteljima ovog spomenika, većinom su članovi obitelji palih vojinika. Oni pretražuju direktorij u potrazi za imenima, pomažu posjetiteljima da preslikaju ime na papir ili jednostavno slušaju njihove priče. Spomenik vijetnamskom ratu dobitnik je nagrade američkog Instituta za arhitekturu, priznanja koja se dodjeljuje arhitektonskim dostignućima koja su izdržala test vremena. Za mnoge veterane, ovaj će spomenik uvijek ostati simbol najtemeljnije američke vrijednosti – slobode.

XS
SM
MD
LG