Linkovi

SAD i EU podržavaju Ahtisaarijev prijedlog o budućnosti Kosova


"Trideset do šezdeset dana od danas Vijeće sigurnosti moralo bi podržati 'nadziranu nezavisnost' Kosova, bez obzira na protivljenje Beograda i Moskve" - izjavio je u Bruxellesu Nicholas Burns najavljujući stoljeće mira na Balkanu, nezavisno Kosovo i snažnu, demokratsku Srbiju u istupu na jednom od ovdašnjih think-tankova, CEPS-u.

Njemačko je pak predsjedništvo izašlo s posebnim priopćenjem gdje navodi da je glavni tajnik UN-a proslijedio Vijeću sigurnosti finalni prijedlog posrednika Marttija Ahtisaarija. Ahtisaarijev dokument u konačnoj verziji sadrži nezavisnost kao jedinu moguću opciju za ekonomski i politički stabilno Kosovo, Kosovo bi imalo sve simbole nezavisnosti (zastavu, ustav, oružane snage, mogućnost članstva u međunarodnim institucijama i organizacijama) ali bi tamošnje vlasti bile pod nekom vrstom nadzora sa strane EU a koji bi se realizirao i kroz mogućnost veta na određene odluke.

Snažno podržavamo Ahtisaarijev prijedlog - kaže se u priopćenju. Ono ističe da je prijedlog postavio značajne preduvjete za sigurnu budućnost svih zajednica na Kosovu, posebno tamošnjih Srba. Iako sam prijedlog nije naišao na slaganje obaju strana ni nakon 12 mjeseci pregovaranja, predsjedništvo smatra da je riječ o pravičnom i uravnoteženom kompromisu.

XS
SM
MD
LG