Linkovi

Medford u Oregonu mogao bi postati prvo mjesto u Americi bez javne knjižnice


Prva knjižnica u Sjedinjenim Državama osnovana je čak prije negoli su Sjedinjene Države postojale i otad su one integralni dio američkih zajednica. Gotovo svako mjesto u zemlji ima bar jednu knjižnicu i mnogi Amerikanci ne mogu zamisliti život bez njih. Međutim, jedno mjesto na jugu savezne države Oregon priprema se na vrlo realnu mogućnost da će cijeli sustav lokalnih javnih knjižnica uskoro biti zatvoren.

Jenny Mastroni često dovodi svoju djecu u knjižnicu u mjestu Medford, u saveznoj državi Oregon. "Odlična je stvar za djecu da dođu ovdje, pregledavaju knjige i čitaju ih. To je aktivnost koju možemo obavljati kao obitelj, umjesto da igraju video igre i slične stvari. Knjižnica je izvrstan resurs" - kaže ova stanovnica Medforda.

Međutim, taj bi resurs mogao uskoro otići u nepovrat. Mreža od petnaest knjižnica u Medfordu i okolici trebala bi biti zatvorena početkom sljedećeg mjeseca. Novac koji je potreban za njihovo održavanje nestaje. Ovo ruralno područje uz granicu s Kalifornijom oslanjalo se na prihod od sječe šuma. Problemi u drvnoj industriji početkom devedesetih godina potakli su saveznu vladu da privremeno pruži pomoć lokalnim javnim službama poput knjižnica u mjestima poput u Medforda.

Međutim, toj pomoći došao je kraj, a drvna industrija nije se oporavila što je dovelo do toga da se u pogođenim područjima mora značajnije smanjivati proračun za javne usluge. Za ljude poput Roberta i Tammy Mann prijetnja zatvaranje knjižnica predstavlja svojevrsnu pljusku: "Gdje god smo živjeli dosad imali smo pristup knjižnicama. To je izuzetan resurs. Ne bismo voljeli da se zatvori. Možda da ih ne zatvore skroz, već da ih drže otvorenim samo dva dana tjedno. To je jedino rješenje koje mi pada na pamet."

Obitelj Mann kaže kako ne posuđuju samo knjige iz knjižnice. Za njih, kao i za desetke milijuna drugih Amerikanaca, knjižnice su mjesto gdje posuđuju i filmove i CD-ove. Knjižnice su odavno postale znatno više od zbirke knjiga.

Prema riječima Karen Muller iz Američke udruge knjižnica, još od dvadesetih godina prošlog stoljeća knjižnice predstavljaju svojevrsnu škrinju multimedijskog blaga: "Jednom kad su bibliotekari shvatili da imaju knjige i druge materijale koji nisu samo za obrazovnu svrhu, već i za zabavu, počeli su u knjižničke fondove uključivati ploče, filmove, igračke, DVD-ove i sve druge sadržaje koji su predstavljali svojevrsno prirodno proširenje djelatnosti."

Karen Muller dodaje da su se knjižnice razvijale i u drugom smjeru – uz to što ljudi u njima posuđuju knjige i CD-ove, one su postale i mjesto društvenog okupljanja. Ona napominje da su knjižnice jedine javne ustanove koje su uistinu otvorene javnosti. A to je ono što se gubi kad se neka knjižnica zatvori.

Potencijalno zatvaranje knjižnica na jugu Oregona smatra se jedinstvenim događajem u američkoj povijesti. Rješenje ovom problemu čini se – barem u ovom trenutku - prilično nedostižnim. Postoji tračak nade da će se nešto riješiti jer je skupina kongresnika postigla sporazum da se produži savezno financiranje lokalnih javnih službi za još godinu dana. Međutim, taj sporazum još treba biti finaliziran i usvojen, a lokalni dužnosnici kažu da je dugotrajno rješenje jedini način da te knjižnice ostanu zauvijek otvorene.

XS
SM
MD
LG