Linkovi

Richard North Patterson: 'Prognanica'


Pattersonov posljednji, inače četrnaesti po redu roman, nudi svojim čitateljima istu vještinu pripovijedanja i društveni komentar na koje su čitatelji njegovih pravničkih trilera navikli, međutim, ovaj put autor svojoj priči dodaje i intenzivno političko okruženje Srednjeg istoka. Za glavnog junaka romana Prognanica Davida Wolfea stvari se odvijaju više negoli dobro. Ima dobar odvjetnički posao u San Franciscu, zaručen je s prekrasnom djevojkom i priprema svoju kandidaturu za Kongres. Međutim, samo jedan telefonski poziv mijenja njegov život iz temelja.

Poziv dolazi od njegove bivše kolegice s Harvarda i nekadašnje ljubavnice Palestinke Hane, koja mu kaže da se nakon trinaest godina vratila u posjet Sjedinjenim Državama sa svojim mužem i kćerkom i da bi se s njime htjela susresti na ručku. Nekoliko dana nakon tog poziva u San Franciscu je izvršen atentat na izraelskog premijera koji je došao u Ameriku prikupiti podršku za svoj novi mirovni plan. Svi dokazi pokazuju da je Hana osoba koje ja organizirala atentat. Nakon što je uhićena, ona traži od Davida da bude njezin odvjetnik. Međutim, David, inače Židov, mora odlučiti hoće li sve staviti na kocku kako bi branio svoju bivšu ljubavnicu.

Prihvaćanje njezine obrane za Davida znači veliki gubitak kredibiliteta u židovskoj zajednici i u političkim krugovima koji su se upravo spremali pomoći mu u lansiranju njegove političke karijere. Tijekom svoje potrage za istinom David odlazi i u Izrael gdje ima priliku razgovarati s mnogim ljudima iz Hanine prošlosti i posjetiti neka lokacije relevantne za izraelsko-palestinski sukob. Patterson koristi njegov posjet da na vješt način predoči čitatelju korijene sukoba i zašto je, zbog ekstremizma s obje strane, gotovo nemoguće postići mirovno rješenje za taj sukob.

Donosimo kratki ulomak iz prologa romana u kojem se bombaši samoubojice Ibrahim i Iyad pripremaju za svoju misiju u San Franciscu. "Njihovo je putovanje počeo u Ramali na Zapadnoj obali. Koristeći vlastite putovnice odvezli su se do Amana, potom su odletjeli za Pariz, Mexico City i, naposljetku, Cancun. Tu su iznajmili automobil pod pravim Iyadovim imenom i odveli se do iznajmljene vile koju su odabrali nepoznati autori njihove misije. Ibrahim nije bio navikao na ovakvu slobodu putovanja - čisti autoput bez kontrolnih točaka i vojnika protezao se miljama u ravnoj crti. Ovdje su naposljetku slobodni, pomislio je Ibrahim, što predstavlja izvjesnu ironiju. Nijedan od njih nije imao policijski dossier; obojica su tečno govorila engleski. U Meksiko su došli na ronjenje, rekli su nekoliko puta kad se od njih očekivalo da nešto kažu, a potom bi nastavili ne raditi ništa očekujući svoju sudbinu okruženi luksuzom."

Po povratku u Sjedinjene Države David koristi informacije koje je stekao na putu po Srednjem istoku u Haninoj dramatičnoj sudskoj bitci što ovom politički motiviranom romanu dodaje još jednu dimenziju - onu povijesnu: Prognanica se čita kao svojevrsna skraćena povijest izraelsko-arapskih odnosa unutar konteksta različitih obitelji koje autor opisuje. Upravo taj element usredotočenosti na povijesni i politički detalj omogućio je autoru da stvori vrlo realističan zaplet koristeći arapske, izraelske, iranske i američke kulturne, vjerske i političke anomalije kao temelj. Roman Prognanica objavila je izdavačka kuća Random House iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG