Linkovi

Zastupnički dom Kongresa izglasao zahtjev o povlačenju borbenih postrojbi iz Iraka


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je za vladu prvi obvezujući zakonski dokument u vezi s budućnošću američkog vojnog angažmana u Iraku. Proračunski prijedlog koji je danas izglasan sadrži rok za povlačenje američke vojske iz Iraka – kraj kolovoza sljedeće godine. Za njega je glasalo 218 kongresnika a protiv njega 212.

Ova proračunska mjera, sa svrhom financiranja iračke misije, predstavlja prvu značajniju zakonodavnu pobjedu demokrata u vezi s ratom u Iraku. Ona je i svojevrstan izazov predsjedniku Bushu. Za mjeru su glasala i dva republikanska zastupnika, dok je protiv nje glasalo 14 demokrata. Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi rekla je nakon usvajanja rezolucije da je riječ o povijesnom događaju, te da je Kongres poduzeo divovski korak ka okončanju rata u Iraku.

Predsjednik Bush oštro je reagirao na odluku Zastupničkog doma optužujući ga da je – kako je rekao – "abdicirao svoju odgovornost time što je podržao prijedlog dokumenta koji nema nikakve izglede da postane zakon". Predsjednik Bush je najavio blokiranje primjene ovog zakonskog dokumenta ukoliko on predviđa rok za povlačenje iz Iraka prije no što se okonča američka misija.

Proračunski prijedlog predviđa oko 124 milijarde dolara za buduće operacije u Iraku i Afganistanu, te dvadesetak milijardi dolara za razne vladine projekte na domaćem planu.

XS
SM
MD
LG