Linkovi

NYT: Gates predlagao zatvaranje Guantanama


U prvim danima svog mandata na dužnosti ministra obrane Robert Gates se založio za ukidanje zatvoreničkog centra u vojnoj bazi u Guantanamo Bayu, na Kubi, izvještava New York Times. Gates je tvrdio da će se, zbog negativnog publiciteta u inozemstvu, sudski procesi protiv osumnjičenih terorista smatrati nelegitimnima.

Stoga je Gates predložio predsjedniku Bushu i drugim dužnosnicima administracije da bi Guantanamo trebalo zatvoriti što je skorije moguće. Međutim, kako javlja njujorški dnevnik, argumenti ministra obrane odbačeni su nakon što su se ministar pravosuđa Alberto Gonzales i neki drugi vladini odvjetnici snažno usprotivili prijedlogu da se zatvorenici dovedu u Sjedinjene Države. Američki potpredsjednik Richard Cheney stao je na stranu potonjih, navodi New York Times.

Europska unija u nedjelju obilježava 50-ti rođendan skupom u Berlinu. Christian Science Monitor piše da će taj skup biti prilika za iznošenje vizije Unije za slijedećih 50 godina. Premda je ostvarila brojne uspjehe Unija ipak prolazi kroz poteškoće. Od problema s usvajanjem novog Ustava do toga da postane popularnija i relevantnija među običnim Europljanima, piše Christian Science Monitor.

"Javno mnijenje je skeptično, a političke elite su umorne", opisao je trenutno stanje Pascal Lamy, predsjednik Svjetske trgovinske organizacije. Što se Sjedinjenih Država i Europe tiče, neimenovani američki diplomati izjavili su da su Sjedinjene Države pogriješile što su ignorirale Uniju nakon terorističkih napada 2001. godine te uviđaju da je potrebna snažnija transatlantska suradnja po pitanju Srednjeg istoka, Afganistana, Kosova i drugih otvorenih pitanja. (ZN)

XS
SM
MD
LG