Linkovi

Atlantis prizemljen zbog popravaka


Američka Nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, kaže da će popravci zadržati svemirski raketoplan Atlantis na zemlji barem do svibnja, odnosno dva mjeseca kasnije nego što je bilo planirano da odleti do Međunarodne svemirske postaje. Dužnosnici NASA-e, međutim, kažu da ova odgoda neće izazvati kašnjenje završetka znanstveno-istraživačke postaje, za tri godine.

Oluja, koja je prije tri tjedna pogodila Floridu tučom veličine loptica za golf, ostavila je oko 2500 udubina na sloju izolacijske pjene koji prekriva vanjski rezervoar goriva raketoplana, kažu dužnosnici NASA-e. Atlantis je vraćen u hangar, gdje mehaničari već bruse najmanje od tih udubina; na mjestima većih, bit će izmijenjen čitav sloj izolacijske obloge.

Upravitelj programa raketoplana Wayne Hale kaže da će do 10. travnja znati može li rezervoar za gorivo biti popravljen ili će ga trebati potpuno izmijeniti. Ukoliko bude moguć popravak postojećeg rezervoara, raketoplan bi mogao biti lansiran u svibnju.

Atlantis će biti prvi raketoplan ove godine kojemu je misija daljnja izgradnja svemirske postaje. Njegov je teret novi set solarnih ploča za desnu stranu postaje.

XS
SM
MD
LG