Linkovi

Izbori 2008.: Utrka u prikupljanju donacija


Washington Post piše da pretendenti na predsjedničke nominacije demokratske i republikanske stranke skupljaju priloge njihovim kampanjama rekordnom brzinom prije 31. ožujka, prvog datuma za podnošenje financijskog izvješća. Prikupljena svota koju će kandidati obznaniti mogla bi imati značajan utjecaj na nastavak izborne utrke.

Naime, neki od njih mogli bi se prometnuti u favorite za dobijanje nominacije dok bi drugi mogli biti potaknuti na odustajanje. Washington Post donosi procjenu da bi senatorica Hillary Rodham Clinton mogla prijaviti između 15 i 50 milijuna dolara, a njen suparnik za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, Barack Obama, između sedam i 12 milijuna u ovom tromjesječju. No kako navodi Washington Post, Obama bi mogao iznenaditi i prikupiti i do 20 miljuna dolara, možda i više, budući da je na samo jednom hollywoodskom skupu skupio milijun i 300 tisuća dolara.

U Sjedinjenim Državama ovih dana Amerikanci upućuju svoje porezne prijave za proteklu godinu, a Savezna porezna agencija, IRS, pokušava stati na kraj većini onih koji prijavljuju manje prihode, izvještava Christian Science Monitor. Zbog takvih, kako se procjenjuje, proračun savezne vlade godišnje ostane bez 290 milijardi dolara, možda i više.

Broj revizija sve više raste pa je tako u 2005. i 2006. godini prekontrolirano šest posto prijava onih poreznik obveznika čiji je prihod prelazio milijun dolara. Usporedbe radi, 2004. godine kontrolirano je pet posto takvih prijava. Bijela kuća predlaže dodatne mjere za bolju kontrolu koje bi omogućile vladi da prikupi dodatnih 29 milijardi dolara tijekom deset godina, navodi Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG