Linkovi

Za sljedeće predsjedničke izbore kandidati obje stranke bit će izabrani vjerojatno znatno ranije


Republikanci i demokrati svoje će predsjedničke kandidate, za izbore 2008. godine, izabrati možda znatno ranije no što je to u prošlosti bilo uobičajeno. To je velikim djelom stoga što će se stranački izbori za predsjedničku nominaciju u Kaliforniji i nekoliko drugih većih saveznih država ovaj put održati znatno ranije.

Kalifornija, najmnogoljudnija američka savezna država, tradicionalno je održavala stranačke izbore za predsjedničke kandidate u lipnju. No sljedeće godine mnoge države ranije će održati stranačke izbore uključujući i Californiju čiji je guverner Arnold Schwarzenegger potpisao zakon prema kojem se izbori u toj državi održavaju 5. veljače umjesto u lipnju. "Održavanje izbora u lipnju znači da je odluka o kandidatima već pala prije nego li su naši građani imali priliku glasovati. Sada ćemo i mi imati priliku sudjelovati u odlučivanju o predsjedničkim kandidatima".

Nekoliko drugih velikih saveznih država, među kojima su New York, Texas, Florida, Illinois i New Jersey, najavljuje da će slijediti Kaliforniju i održati stranačke izbore 5. veljače. Taj datum mogao bi biti ključan za dvadesetak republikanaca i demokrata koji pretendiraju na predsjedničke nominacije svojih stranaka.

John Fortier je politički stručnjak pri organizaciji American Enteprise Institute u Washingtonu. "Budući da brojne države zakazuju izbore 5. veljače tog dana bit će izabrana većina delegata za stranačku konvenciju demokrata odnosno republikanaca. Taj dan bit će od ključne važnosti za sve kandidate".

Fortier kaže da kandidati sada moraju prilagoditi sadržaj svojih predizbornih nastupa novom izbornom kalendaru. To će, također, predstavljati dodatni pritisak na kandidate da dosta prije ključnih izbora prikupe dovoljno novca, budu prisutniji u javnosti na nacionalnoj razini te da dobro stoje u anketama. Bivši demokratski guverner Iowe, Tom Vilsack, prvi je kandidat koji je odustao od predsjedničke nominacije nakon što je shvatio da će imati velikih problema u prikupljanju novca za izbornu kampanju.

Lewis Wolfson, predavač na Sveučilištu America, očekuje da će veći broj aspiranata za Bijelu kuću ove godine odustati - upravo iz tog razloga. Održavanje stranačkih izbora 5. veljače – u nizu većih saveznih država - moglo bi pomoći favoritima - kandidatima koji su već sada dosta eksponirani u javnosti i koji su već prikupili dosta novca za nadolazeću izbornu kampanju. U toj su skupini republikanci poput bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudya Giulianija, senatora iz Arizone Johna McCaina, a s demokratske strane, tu je senator iz Illinoisa Barack Obama i senatorica iz New Yorka, Hillary Rodham Clinton.

Mnogi stručnjaci procjenjuju da će svaki ozbiljni pretendent na predsjedničku nominaciju morati do početka sljedeće godine prikupiti stotinu milijuna dolara. Analitičari očekuju da će do veljače ili ožujka slijedeće godine biti poznati predsjednički kandidati obje stranke. Izbori za predsjednika održavaju se 4. studenoga 2008.

XS
SM
MD
LG